Hol érdemes elhelyezni a radiátort a lakásban?

Manapság is népszerű fűtési megoldásnak számít a meleg vizes fűtési rendszer alkalmazása radiátorok által. Azonban nem csak azt kell tudni, hogy milyen fűtési alternatívát preferál, hanem azt is alaposan végig kell gondolni, hogy a radiátor hol kapjon helyet a lakásban.

[wp_ad_camp_1]

A radiátor elhelyezéséről bővebb információkért látogasson el a weboldalra! A megszokott módszer szerint, sokan az ablak alatt helyezik el a radiátort. Műszaki szempontból valóban ez a legoptimálisabb választás. Ha egy kicsit belemegyünk a fizikába, akkor annyit érdemes tudni, hogy a meleg levegő a padlótól a mennyezet felé törekszik, eközben pedig lefelé nyomja a hidegebb levegőt. A felszálló levegő szívó hatással rendelkezik, így a radiátor aljánál lévő levegőt felfelé húzza, továbbá keveredik az ablaknál belépő hideg levegővel is. A gyors melegedés tehát a levegő cirkulációjának eredménye. Pontos értékekkel a radiátort a padló fölött 10-15 cm-rel, a párkány alatt legalább 10 cm-rel kell elhelyezni. Ha valamilyen okból kifolyólag a radiátort közvetlenül az ablak alá szerelni, akkor ahhoz a lehető legközelebb kell beszerelni. Ehhez érdemes szakember segítségét kérni.

Radiátor

Radiátor

A radiátor beszerelésére különféle szabályok érvényesek annak függvényében, hogy melyik helyiségben akarja elhelyezni őket. A konyhába elég egy kisebb méretű radiátor, mivel a főzés-sütés miatt itt általában melegebb van, mint a lakás többi pontján. Ha amerikai konyhás nappalija van, vagyis a nappali és a konyha egybe van nyitva, akkor elég csak a nappaliban elhelyezni a radiátort. A fürdőszobában két legyet üthet egy csapással, ha törölközőszárító radiátorokat helyez el. Így kellemes meleg lesz, ráadásul a törölközők is gyorsan meg fognak száradni.