Honnan lehet tudni, hogy az EGR szelep odavan?

Az EGR szelep teljes mértékben megosztja az autós társadalmat. A legtöbb autótulajdonos szükségtelen alkatrészként tekint az EGR szelepre. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy drága hibaforrásnak tartja. De, tényleg felesleges? Az alábbiakban bővebben kifejtjük!

[wp_ad_camp_1]

Az EGR szelepről bővebb információkat ide kattintva szerezhet! Az EGR az angol exhaust gas recirculation szavakból alkotott mozaikszó. Gyakran AGR szelepként is hivatkoznak rá. Ez az alkatrész felelős a kipufogógáz szívócsőbe való visszavezetéséért, valamint az ebből adódó motorba kerülő levegő hőmérséklet szabályozásért felel. Az EGR szelepek eleinte kizárólag pneumatikusan szabályozható, mozgatható változatban készültek. Manapság már jóval modernebbek ezek az alkatrészek, ugyanis idővel pneumatikus visszacsapó-, ill. korlátozó, továbbá késleltető-szelepeket is bevezettek. Viszont a korszerű motorokhoz ezek nem voltak elegendők, így elkészültek a teljesen elektromos irányítású szelepek. Ezek gyakorlatilag bármilyen motorterhelés esetén garantálni tudják a precíz szabályozást és a rövid reakcióidőt.

EGR szelep

EGR szelep

Talán mondanunk sem kell, hogy az autó rendszereinek komplexebbé válásával nagyobb esély van rá, hogy valami probléma történik, tehát meghibásodik az EGR szelep. A sok kicsi EGR szelep, akár el is telítődhet a motorból távozó gázokkal. Leginkább ez áll az EGR szelep meghibásodásának hátterében. Ekkor az EGR szelep tisztítása jelenti a megoldást. Az autótulajdonosok gyakran arra panaszkodnak, hogy a vákuumcsöveknél észlelnek problémát az EGR szelep meghibásodása esetén. A szelep nem megfelelő nyitása és zárása is járhat problémákkal. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a ka-autoszerviz.hu weboldalra!