Így cselekedjünk, ha vérzik az orrunk!

Sokan már egy csepp vér látványától is rosszul vannak és a kés ejtette apró seb hatalmas traumát okoz, ám az orr vérzése még azokat is megijesztheti, akik amúgy nem ilyen érzékenyek.

Különösen igaz ez a kisgyermekekre, akiket a vér látványa mellett a hirtelenség is elborzaszt és a szokatlan állapot általában mély nyomot hagy. Azonban jó, ha tudjuk, hogy ilyen esetben a nyugalom megőrzése az elsődleges feladat, hisz az orrvérzés a legtöbb esetben ártalmatlan jelenség, amely megfelelő módon kezelve percek alatt válik múló rossz emlékké csupán. Arra azonban figyeljünk oda, hogy milyen jellegű a vérzés, mert ritka esetekben szükség lehet orvosi segítség igénybevételére is.

A szakemberek kétféle orrvérzést különböztetnek meg. Az egyik fajtája – ez a gyakoribb – az, amikor az orr elülső részében található hajszálerek sérülnek. Ez okozhatja a túlságosan gyakori orrfújás – súlyos nátha esetében például -, de az is, ha éles körömmel piszkáljuk az orrunkat – ne tegyük -. Ilyenkor a vérzés nem túl intenzív és szinte mindig csak az egyik orrnyílásra korlátozódik. Ha gyaníthatóan ezzel nézünk szembe, akkor üljünk le – de semmiképp se feküdjünk -, fejünket hajtsuk előre és egy kendővel szorítsuk össze az orr nyílásait. Ha elérhető, akkor tegyünk jeges borogatást a területre, a hideg ugyanis összehúzza az ereket, így remek vérzéscsillapító. Ha azonban az orr hátsó részéből érkezik a vér – ami a legtöbbször egy artéria sérüléséből fakad -, akkor annak elállítása jó eséllyel nem lesz ilyen egyszerű. Ilyen esetben – főképp, ha a vérzés nem spontán, hanem mondjuk egy sérülést követően kezdődik – érdemes orvosi segítséget kérni, mert előfordulhat, hogy csak tamponálással, vagy gyógyszeres segítséggel lehet elállítani azt. Ugyancsak ne habozzunk szakemberhez fordulni, ha bármilyen kísérő tünetet tapasztalunk – akár a legenyhébb orvvérzés esetében is -. Ilyen lehet a szédülés, hányinger, vagy hirtelen fellépő fájdalom.