Így spórolj az étkezéseken!

Sokan észre sem veszik, hogy mire folyik el a pénzük, csak azzal szembesülnek, hogy hó végére megint szűkössé vált a büdzsé. Érdekes módon ez az átlagkeresetet meghaladó bevétellel rendelkezőknél is előfordul, és ha a havi költés nincs tudatosan vezetve, akkor sokáig nem is derül fény az okára.

Legfőképpen azért nem, mert az egyik legdrágább – állandó – kiadás az az étel, erre pedig a többség ebben a formában nem gondol, hisz megveszi amit kell – vagy amiről úgy gondolja, hogy kellhet – és kész. Holott jó esély van rá, hogy sokkal többet költ el étkezésre, mint amennyit valójában el kellene, ráadásul ha ez egy előre tervezett dolog lenne, mint ahogy például egy hiteltörlesztés az, akkor a minőségről sem kellene lemondani a költségcsökkentés közben. A legfőbb probléma, amivel azt hiszem mindannyian szembesülünk nap, mint nap, az a pazarlás. Számtalan alkalommal vásárolunk olyan élelmiszert, amiről úgy gondoljuk, hogy majd fel fogjuk használni, vagy épp azért vesszük meg, mert akciós volt – de azt nem tudjuk, hogy mikor és mire lesz jó -, ezeknek egy tetemes része pedig a kukában végzi majd. A kidobott ételnél drágább pedig nem igazán létezik.

Erre igazán csak egyetlen jó megoldás létezik, mégpedig az, ha legalább hetente egyszer kijelölünk egy napot, amikor megtervezzük a következő hét élelmezését – azaz hogy melyik nap mi lesz az ebéd és a vacsora – és ennek megfelelően vásárolunk be. Így az alapanyagok nagy része nem vész majd kárba, ráadásul mivel nem tanácstalanul vásárolunk – hogy online, vagy személyesen az igazándiból mindegy – így felesleges dolgokat sem veszünk majd. Ez a modell főleg akkor működik jól, ha egy egész család élelmezését kell megoldani, illetve ha egyedül élünk ugyan, de szeretünk főzni. Ha ugyanis ez nyűg és saját magunkon kívül nincs más, akire főzni kell, akkor minden napban ott a veszély, hogy ahelyett hogy a konyhában töltenénk a szabadidőnket, inkább rendelünk valamit. Ezzel nincs semmi baj – sőt, egyedülállóként sokszor gazdaságosabb is menüzni -, ám ha emellett kidobunk egy csomó alapanyagot, akkor az megint csak roppant gazdaságtalan. Fontos tehát, hogy előre tervezzünk és tudatosan álljunk a kajakérdéshez, mert ha félvállról vesszük, az hosszú távon nagyon drága mulatság.