Ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről is a kávéval

Sokan nem is tudjuk, hogy honnan ered valójában a kávé. Mi csak fogyasztjuk családi és baráti beszélgetéseken, munkahelyi összejöveteleken, konferenciákon. Ma a kávé népszerűsége tagadhatatlan és stresszel teli életünkben egyre többen nyúlnak a koffein tartalmú csodaszerhez. A kávé hazája bizonyítottan Kaffa tartomány, amely Etiópiában található meg.

[wp_ad_camp_1]

Egy másik megközelítés szerint a spártaiak is fogyasztottak már kávét, hiszen már ők is fogyasztottak fekete italt, amely azonos lehet a kávéval.  Az iszlám vallásban nagy tiszteletnek örvend a kávé, és az iszlám borának is tekintik ezt a kellemes főzetet. A mítosz szerint Mohamed próféta az Allah által átnyújtott kávé segítségével negyven férfit győzött le. Ez valószínűleg hihető is lehet, hiszen mi is pontosan ezért fogyasztjuk a kávét. Aki ezzel indítja napját, biztosan érezte már ezt az érzést.

Kávé

Kávé

A 13. században a kávébab hüvelyét vízbe áztatták majd megpörkölték és meg is szárították. Így jutottak hozzá a mai is ismert pörkölt formához. Az iszlám országokban egyre többen fordultak a kávé felé és a hívek szabályszerűen kikövetelték, hogy az utcán is árusítható legyen. Itt fontos megemlíteni, hogy a ramadán során is fogyaszthatják a kávét az iszlám követői, hiszen ez számukra engedélyezett.

A XVI. században nyíltak meg a legelső kávéházak, ahol már társadalmi jelentőséggel is bírt a kávé! Képes volt emberek tömegeit egy helyre vonzani, hiszen minden kávé imádó beült a kávéházakba és barátai vagy szerettei körében élvezettel fogyasztotta azt.