Kelet-Európa élén a magyar főváros

Élhetőségi toplistát állított össze a The Economist, amelyen Budapest egész jó eredményekkel szerepel. A rangos gazdasági fókuszú hetilap nemrég publikálta a dallamos nevű “The Economist Intelligence Unit’s Global Liveability Ranking” elemzését, mely szerint világszinten a magyar főváros még pont befért a top 50-be. A kelet-európai települések mezőnyét pedig egyenesen vezeti, ráadásul előkelő helye ellenére a lakásárak is viszonylag szerénynek számítanak itt.

[wp_ad_camp_1]

Az életvitellel kapcsolatos tényezőket vizsgáló kutatás 140 város adatait vette alapul. A friss adatok alapján Budapest 50. a rangsorban, az európai városok között a 23. ha pedig a keleti-európai településekre szűkítünk, akkor az élen találjuk. A felmérésben egyébként Melbourne vezet, Bécs a második, a kanadai Vancouvernek jutott a dobogó harmadik foka. (A top tíz pozíción főleg ausztrál és kanadai városok osztoznak.)

Az Otthon Centrum szakemberei közelebbről is megvizsgálták az eredményeket, összemérték az átlagos lakásárakkal és azt találták, hogy nincs különösebb összefüggés a kétféle mutató között. Ami azt illeti, Budapest még viszonylag olcsónak számít, ha az átlagos négyzetméter árakat a lista többi helyezettjéhez mérjük. Az európai top 3 városban például 4000-5000 euró körül mozognak a négyzetméterenkénti lakásárak, a budapesti az 1000 eurót is alig éri el.

Lakások Budapesten

Lakások Budapesten

2008 óta egyébként az uniós tagállamok többségében csökkentek az ingatlanárak, helyenként a 30-40%-ot is meghaladja a visszaesés mértéke. Itthon 2013-ra mintegy 16%-os visszaesés történt. Emelkedés egyelőre inkább a skandináv államokban látható, bár a legfrissebb, 2014-es statisztikák arra utalnak, hogy hazánkban is beindul(hat) végre egy szerény ívű növekedés.

Ettől függetlenül nem szabad elsiklani afölött, hogy a fővárosi lakásárak inkább külföldről szemlélve tűnnek nagyon alacsonynak, hazai bérszínvonal mellett már kevésbé neveznénk olcsónak.