Készülj fel alaposan a síelésre!

Ugye Te sem szeretnéd az évi, mindössze egy-kéthetes vagy pár napos sítúráját izomláztól szenvedve vagy éppen sérüléssel bajlódva eltölteni? A megoldás nagyon egyszerű, hiszen csak az időben elkezdett felkészülésben rejlik a titok nyitja. A teremben vagy a szabadban végzett edzések gyakorlatanyagát körültekintően kell persze összeállítani, fokozatosan és az egyéni képességekhez mérten mindig növelve az időtartamot és a terhelést is. Igaz, a síszezon már megkezdődött, de még nem késő elkezdeni a felkészülést a havas terhelésre.

[wp_ad_camp_1]

A síelés nagymértékben igénybe veszi a szervezetet, hiszen egy-egy lesiklás szinte minden izomcsoportot megdolgoztat. A felvonós közlekedés lecsökkentette a pihenőidőt a síelés közben, így az egész napos sportolás komoly állóképességi megterhelésnek számít. A fáradás pedig köztudottan elsősorban a figyelem és a koordináció romlását vonja maga után, ami pedig már könnyen balesetekhez vezethet. Az elsődleges feladat az alsótest izomzatának, a comb- és a farizmoknak a megfelelő edzése. Nem elhanyagolható az általános állóképesség fokozása sem, a gyorsaság, hajlékonyság, illetve az egyensúlyérzék fejlesztése.

Síelés

Síelés

A cél eléréséhez ideális esetben heti 2-3 alkalommal kell a gyakorlatokat elvégezni. A terhelést és az intenzitást mindenki saját edzettségi szintjéhez mérten növelje. A kezdeti időszakban mindig az állóképesség fejlesztése a legfontosabb feladat. A későbbiekben viszont már fokozatosan jöhetnek az erősítő részek, majd ahogyan telik az idő, úgy válnak egyre specifikusabbá a gyakorlatok.

Közvetlenül a sítúra előtt a koordináció fejlesztésén, a síspecifikus mozdulatok begyakorlása és az idegpályák bejáratásán kell, hogy legyen a hangsúly. Ezt segíthetik a váratlan megállások és elindulások eltérő egyensúlyi helyzetekből. Ezekhez a gyakorlatokhoz persze használhatsz különböző tárgyakat, ugyanis hasznos lehet az akadályok kerülgetése is.