Kik a legveszélyeztetettebbek az anorexia nervoza betegség által?

Sajnos ez az a betegség, amely kortól függetlenül nem válogat. Legyen szó gyermekről, vagy már idősebb emberekről bárkinél előfordulhat. A legtöbb esetben pszichés gondokkal köthető össze.

[wp_ad_camp_1]

A szakemberek egybehangzóan megvannak győződve róla, hogy az anorexia nem egy szervi eredetű betegség. attól függetlenül, hogy az éhezés és a jóllakottság szabályozását végző hipotalamusz működési zavarára utalhat. Ugyanis ez közvetetten lelki hatásokra következik be. Ebben annak is nagy szerepe lehet, hogy manapság a vékony testalkatú nő a szépségideál. A statisztikák szerint a fejlett nyugati országokban jobban jelen van az anorexia, mint betegség. A kimutatások szerint a 16 és 25 év között nők 1% anorexiás, a 10% -uk pedig a betegség nyílt megjelölése előtti esetként van számon tartva. A páciensek több,  mint négyötödénél a havi vérzés megindulását követő héten belül alakul ki a betegség. Illetve főként azokat a magasabb társadalmi rétegben felnőtt nőket érinti ez a betegség, akiknél a családon belül jellemző és mindennapos a siker hajszolása. Hiszen a túlságosan magas elvárások, és olyan családi közegek, melyekben a fiatalok nem érzik jól magukat, vagy nem érzik magukat biztonságban könnyedén vezethetnek anorexia nervozához.

Anorexia nervoza

Anorexia nervoza

Ebben a betegségben küzdők 95%-a nő. A férfiak körében főként olyanok között alakulhat ki effajta probléma, akik testépítéssel foglalkoznak, vagy éppen homoszexuálisok. A táplálkozási zavar kialakulásában nagymértékben szerepet játszhat az életkor. Leggyakrabban a kamaszokat és a huszonéveseket érintheti. Viszont középkori embereknél is megfigyelhető. Fokozott figyelmet érdemelnek azok, akiknél a családban már hasonló betegség előfordult. Ugyanis örökletes tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában.