Legszebb virágunk a rózsa

Ahhoz nem fér kétség, hogy az egyik legszebb virág a rózsa. Hogy ne csak a vázában gyönyörködhessünk benne, ültessünk rózsát a kertbe is! Ha rászánjuk magunkat, tavasszal vagy ősszel telepítsük a töveket. Ma már a rózsák széles választéka kapható, akár bokrot, akár futó vagy törzses rózsát szeretnénk.

Vásárlás előtt vizsgáljuk meg alaposan, mert a kiszáradt gyökerű tő nem fog kihajtani. Az egészséges rózsatő tavasszal már hajtásnak indult, ha a csomagban semmi friss hajtást nem látunk, lehet hogy a rózsa már egy éve be van csomagolva.

Ha találkozunk egy különleges rózsafajtával, érdemes belőle kérni egy szép hajtást, így akár mi magunk is szaporíthatjuk azt, dugványozással. Vágjunk le egy 15 cm-es darabot a növényből, majd az aljáról 10 cm magasságig szedjük le a leveleket, a felső részen hagyjunk meg 2 levélpárt. Ezután dugjuk le a földbe, majd egy befőttes üveggel takarjuk be, és öntözzük rendszeresen.

Ha tavasszal lemaradtunk a rózsa telepítéséről, szeptemberig bepótolhatjuk ezt, de mindenképp a tél beállta előtt ültessük el a kiválasztott példányt!

Rózsa

Rózsa

Mielőtt elültetjük, a rózsák gyökerét vágjuk vissza, majd áztassuk be egy vödör vízbe. Ősszel a rózsatöveket kupacoljuk fel virágfölddel megvédve ezzel a téli fagyoktól. Tavasszal bontsuk ki őket, hogy szabad levegőhöz jussanak.

Ha azt szeretnénk, hogy a rózsa egész nyáron át ontsa a virágait, ne feledkezzünk meg a tavaszi és őszi metszésről, és ha az első virágai nem túl szépek, vágjuk le őket bátran, így újabb virágzásra késztetjük a növényt.

Ha a rózsák közé levendulát, büdöskét vagy körömvirágot ültetünk, távol maradnak  a levéltetvek és a hangyák. Az elnyílt rózsákat vágjuk le azonnal, mert így máris új virágot kezd hozni a növény.

A fentieket betartva sokáig gyönyörködhetünk kedvenc virágunkban.