Lehet egy festék környezetbarát?

A válasz egyértelműen igen! Manapság sokan igyekeznek odafigyelni ökológiai lábnyomukra és a lehetőségekhez mérten csökkenteni azt. A festékek terén is van környezetbarát alternatíva, még pedig a vízbázisú festékek.

Környezetbarát festék választása esetén egyértelműen a vízbázisú festékek bizonyulnak jó választásnak. Egyre többen teszik le voksukat ezen típusú festékek mellett, melynek több oka is van. Egyrészt a vízbázisú festékek valóban nem ártalmasak a környezetre. Másrészt a hagyományos oldószeres festékeknek több negatív tulajdonsága is van. Ezek a festékek igen csak kellemetlen szaggal rendelkeznek. Ez azonban a kisebb probléma, ugyanis a festéket rendkívül nehéz eltávolítani a kézről vagy az ecsetről, ha egyszer megfogta. Emellett a szennyezett oldószer környezetszennyező és robbanásveszélyes. Szerencsére a festékipar idővel kifejlesztette a vizes bázisú festékeket. Ezek előnye, hogy nem rendelkeznek kellemetlen szaggal, nem kell hozzájuk külön hígítót használni és kevésbé ártalmasak a környezetre. Habár egyre népszerűbbek a vízbázisú festékek, az oldószeres festékeknek sem áldozott le végleg.

Fontos tisztában lenni vele, hogy a festék minőségét nem feltétlenül az határozza meg, hogy víz vagy szintetikus szer oldja a filmet képező hordozóanyagot. Mindkét fajtából kaphatók minőségi és silány termékek. A festék tartóssága attól függ, hogy a hordózóanyag, illetve a tulajdonságjavító adalékok milyen mennyiségben és minőségben találhatók meg a termékben. A FIT labor szakemberei kiváló minőségű, környezetbarát vízbázisú festéket fejlesztenek és gyártanak. Ha a FIT márka termékeit választja, akkor garantáltan jó döntést hoz! Bővebb információkért látogasson el a fitinfo.hu weboldalra és tájékozódjon!