Mi a blokklánc technológia?

A blokklánc vitathatatlanul ötletes találmány – Satoshi Nakamoto álnév által ismert személy vagy embercsoport agyszüleménye. Azáltal, hogy lehetővé tette a digitális információk terjesztését, de másolását nem, a blokklánc technológia létrehozta az új típusú internet gerincét.

[wp_ad_camp_1]

Az eredetileg a digitális pénznem, a Bitcoin számára kidolgozott technológia közössége mostanra más lehetséges felhasználási lehetőségeket talált a technológia számára. A blokklánc – a legegyszerűbben fogalmazva – az időbélyegzővel megváltoztathatatlan adatfeljegyzések sorozata, amelyet olyan számítógépek csoportja kezel, amely nem tartozik egyetlen entitáshoz sem. Ezen adatblokkok mindegyikét (azaz blokkot) kriptográfiai alapelvek (azaz lánc) segítségével rögzítik és egymáshoz kötik.  A blokklánc hálózatnak nincs központi hatalma – ez egy demokratikus rendszer meghatározása. Mivel ez egy megosztott és változhatatlan főkönyv, az abban található információk bárki és mindenki számára hozzáférhetők. Ezért bármi, ami a blokkláncra épül, természeténél fogva átlátható, és mindenki, aki részt vesz, elszámoltatható a tetteiért.

Blokklánc technológia

Blokklánc technológia

A blokklánc nem visel tranzakciós költségeket. A blokklánc egy egyszerű, mégis ötletes módszer az információk átadására A-ból B-be teljesen automatizált és biztonságos módon. A tranzakciók egyik fele blokk létrehozásával kezdeményezi a folyamatot. Ezt a blokkot több ezer, talán több millió számítógép igazolja a neten keresztül. A hitelesített blokk hozzáadódik egy lánchoz, amelyet a hálózaton keresztül tárolnak. Egyetlen blokk hamisítása több millió példányban az egész lánc hamisítását jelentené. Ez gyakorlatilag lehetetlen. A Bitcoin ezt a modellt monetáris tranzakciókhoz használja, de sok más módon is alkalmazható.