Mi az igazság a mangalicahúsról?

Az elmúlt időszakban nagyon sok mindent olvashattunk a mangalicáról és annak húsáról és az ezzel kapcsolatos áll és rémhírekről. Ugyanis egyesek abban tényben él, miszerint a mangalica húsa sokkal zsírosabb, így a másik sertésfajtákkal szemben sokkal egészségtelenebb.

[wp_ad_camp_1]

Mi most ennek jártunk utána. Ugyanis egy őshonos sertésfajtáról van szó, melyet már a régi öregek is nagy előszeretettel fogyasztottak. Amennyiben azt mondjuk, hogy a mangalica húsa nem tartalmazz koleszterint, akkor hazudunk. Mivel egy magas zsírtartalmú húsfajtáról beszélhetünk. Ám azt már kevesen tudják, hogy koleszterin és koleszterin között is van különbség. Így el kell, hogy mondjuk, hogy a mangalica húsban található koleszterin, úgymond a könnyű koleszterinek közé tartozik. Viszont, ha fehérsertést vesszük alapul, akkor arról el kell, hogy mondjuk, hogy az nehéz koleszterint tartalmazz. Sokan azért is szeretik a mangalicát mert a húsa zsírosabb a többi fajtához képest, ám a zsír a táplálékaink egyik fontos és nélkülözhetetlen ízhordozója. A mangalica zsírja sokkal nehezebben avasodik meg, mint a fehérsertéssé.

Mangalicahús

Mangalicahús

Illetve elmondható róla, hogy mivel nagyon sok esetben legeltetés is szerepet játszik a táplálása során, így elmondhatjuk, hogy sokkal különlegesebb aromával rendelkezik. Melyet át is ad a különböző termékeknek. Az 1970-es években indult el az USA-ból az a tény miszerint a zsírt semmilyen formában nem célszerű fogyasztani, ugyanis káros az egészségre. Sajnos ez is nagyban útját szabta a mangalica hús elterjedésének. Ám az újabb tanulmányok szerint a növényi eredetű olajok sokkal veszélyesebbek lehetnek. Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mangalica hús nem csak finomabb és ízletesebb, mint a sima fehérsertéssé, de sokkal egészségesebb is. Így bátran merjük fogyasztani.