Mi is valójában a hipochondria?

Sajnos a napjainkban elmondhatjuk, hogy egyre többen vannak, akik ebben a nem létező betegségben szenvednek. Mi most annak jártunk utána, hogy vajon ki lehet ebből gyógyulni?

[wp_ad_camp_1]

Fontos tisztáznunk, hogy a hipochondria egy nagyon komoly pszichés zavar. És a legtöbben ezt nem is veszi igazán komolyan. A hipochondria leginkább onnan ismerhető fel, ha valaki igen sűrűn foglalkozik egy vagy akár több képzelt betegséggel, vagy egészségügyi problémával. Ez a túlzott szorongás pedig teljes mértékben megkeserítheti a beteg életét. Hosszas távon akár valós egészségkárosodáshoz is vezethet, abban az esetben ha a beteg sürgősen kap megfelelő szakorvosi segítséget. Arról, hogy ez a képzelt betegség, vagyis a hipochondria, hogyan is alakult ki igen kevés adatunk van. Ám azt elmondhatjuk, hogy nemtől függetlenül kb. egyforma arányban jelentkezik. Ez a pszichés betegség különböző súlyosságban léphet elő, akár még gyermekkorban. Egyes állítások szerint a szülői túlféltés nagyban befolyásolhatja a beteg későbbi félelmeit, illetve szorongás kényszerét.

Hipochondria

Hipochondria

Ám meg kell említeni a korai traumákat, amely lehet egy iskolai vagy játszótéri pajtás elhalálozása vagy ehhez hasonló drasztikus események. A gyerekek számára igen mély sokkot válthat ki az a felismerés, hogy egy gyermek igen fiatalkorban is elhalálozhat. Így, ha azt nem kezeljük megfelelően, akkor súlyos bélyeget nyomhat rájuk. Viszont, meg kell említeni a családon belüli krónikus betegségeket, melyek szintén válthatnak különféle félelmeket. Kettő fajtáját különböztethetjük  meg a hipochondriának, az egyik a betegségtől, haláltól való félelem, a másik pedig mikor egy konkrét kórtól félünk. A betegek egyik leggyakoribb tünete, hogy folyamatosan feszengenek és úgy érzik, hogy senki nem veszi őket komolyan.