Miért is olyan különleges a kék szemszín?

A kék szemszínt évezredek óta imádják és bálványozzák. Gyorsan a szépség mércéjévé és a szentség szimbólumává vált, s bár ma már a kék szemű embereket sokkal inkább természetesnek vesszük, még mindig különlegesnek számít ez a szemszín.

Sokkal érdekesebb azonban, hogy a tudósok vizsgálatai szerint a régmúltban egyáltalán nem létezett a kék szemszín. Az emberek évezredeken át kizárólag barna szemmel nézték a világot, majd egy nap – egyszer csak a semmiből – megszületett egy kék szemű baba. A kék szemszín ugyanis egy genetikai mutáció eredménye, amely különböző források szerint körülbelül hat-tízezer évvel ezelőtt ment végbe. Ennek alapján pedig minden kék szemű egyetlen ember leszármazottai, akinek először volt ez a mutáció az OCA2 génben, ami megzavarta a melanin termelést az íriszében. A modern kor kék szemű embereinek DNS-ében ugyanazon a ponton található ugyanaz a genetikai mutáció, ami egyértelmű bizonyíték arra, hogy egyetlen közös ősük van, aki valószínűleg valahol a Fekete-tenger északnyugati részén – Ukrajna, Moldova, vagy esetleg Románia – született a neolitikum idején.

A tudósok pedig még mindig értetlenül állnak a tény előtt, hogy ez a mutáció hogyan csapta be az evolúció alapelveit, és hogyan kezdett el terjedni az egész világon. Ugyanis alapelv, hogy egy mutációnak valamilyen előnyt kell biztosítania ahhoz, hogy túlélje a természetes szelekciós folyamatot. A kék szemmel kapcsolatban az a legdöbbenetesebb, hogy ez a mutáció semmilyen különösebb előnyt nem nyújt, sőt, bizonyos esetekben inkább hátrányt jelent. A szaruhártya ugyanis sokkal érzékenyebb bármilyen mechanikai ingerre, mint a többi szemszín esetében. Ráadásul a kék szemű emberek fogékonyabbak bizonyos szembetegségekre is, így pláne érthetetlen, hogy hogyan maradt fenn ennyi időn át ez a mutáció. Ám bárhogy is legyen, az vitathatatlan, hogy népszerűsége nem véletlen, hisz az egyik legszebb szemszín, főképp, ha szőke hajjal párosul.