Miért jó néha egyedül utazni?

Nyaralni, világot látni sokféleképpen lehet. Van, aki megrögzötten szereti a legkisebb apróságot is saját magának elrendezni, míg mások ezzel szemben csak a szervezett utakra esküsznek, ahol nincs agyalás, csak élvezni kell a vakációt.

Ugyanez a kettősség figyelhető meg a társaságon is. A legtöbb ember ugyanis ezeket az élmények szereti megosztani másokkal, leginkább hozzá közel állókkal, ezért nagyobb kalandra ritkán vállalkozunk egyedül. Családdal, barátokkal indulunk inkább neki, ami valahol persze érthető, hisz azon túl, hogy mindig van kikkel elütni az időt, ez nyújt egyfajta védőhálót is, hiszen bármikor bármi történhet és már a gondolata is megnyugtató annak, hogy nem vagyunk egyedül egy idegen országban. Ennek ellenére sokan vallják, hogy legalább egyszer mindenképpen ki kell próbálni az egyedül utazást, mert egy egész másfajta élményt és tapasztalatot ad.

Ennek az egyik legfőbb oka pontosan az, hogy nincs mellettünk az a bizonyos védőháló, amit a megszokott társaságunk jelent. Hogy ennek mi a hátránya, azt már említettük – éppen emiatt ilyenkor kiemelten fontos, hogy egy teljes körű, asszisztenciával bíró utasbiztosítást kössünk -, ám arról is érdemes szót ejteni, hogy emellett rengeteg előnnyel is jár. Elsőre rögtön ott van a teljes önállóság, ami szinte üdítően hat az emberre ilyenkor. Nem kell egyeztetni, alkudozni és kompromisszumra jutni a többiekkel, akkor és azt csinálunk, oda megyünk, ahova csak kedvünk tartja. Ha nem akarunk múzeumokat látogatni, akkor senki nem fog érte panaszkodni, és ugyanígy igaz az ez az egész napos parton heverészésre is. A magunk urai vagyunk, így használjuk ezt ki maximálisan. A másik hatalmas előnye az egyedül utazásnak, hogy sokkal könnyebben szocializálódunk – és ezáltal az idegen kultúrát is könnyebben megismerjük -. Mivel magunk vagyunk, lazán csatlakozhatunk másokhoz, szóba elegyedhetünk a helyiekkel, és könnyedén születhetnek villám barátságok, amelyek aztán örök emlékként velünk maradnak. Végül pedig egy-egy ilyen út teljesítése egy hatalmas sikerélmény, hisz elmondhatjuk, hogy megálltuk a helyünket a nagyvilágban, így pedig feltöltődve jöhetünk haza a jól megszokott életünkbe.