Miért jönnek mindig vissza a plusz kilók?

A fogyókúra olyasmi, amivel a legtöbben azért már próbálkoztunk az életünk során, legalább egyszer. Van, aki mondjuk a téli hónapokban az ünnepek alatt bizony felszed néhány kilót, van, aki a szülés után érzi szükségét a diétának, azonban olyanok is vannak szép számmal, akik számára a kilók leadása örökös kihívást jelent.

[wp_ad_camp_1]

Az ember csak diétázik, minden nap számolja a kalóriákat, kipróbál százféle fogyókúrát, jó esetben még nekiáll mozogni is egy kicsit, a mérleg azonban továbbra is elkeserítő eredményt mutat, sőt, néha mintha már súlyosabbak lennénk, mint az egész tortúra megkezdése előtt? No de hogy lehet ez? A helyzet az, hogy ha valaki rászánta magát a teljes életmódváltásra és nemcsak arra figyel oda, hogy mikor, miből, mennyit eszik, hanem rendszeres eljár edzeni is, akkor bizony megtörténhet, hogy eleinte valóban súlyosabbá válik, ami viszont nem azt jelzi, hogy rossz irányba haladunk! A mérleg ugyanis nemcsak abban az esetben mutat ijesztőbb számot, ha a zsírtömegünk növekszik, hanem akkor is, ha az izmaink a sok torna hatására megerősödtek és ennek egyenes következményekén nehezebbek is lettek.

Fogyókúra

Fogyókúra

Ilyenkor tehát nincs ok az aggodalomra, sőt, mindezt pont azt jelzi, hogy érdemes tovább csinálnunk azt, amit elkezdtünk. A másik gondot viszont okozhatja az étkezés is, méghozzá több esetben is. Ha például nem megfelelően diétázunk, hanem egyenesen koplalunk, akkor a szervezetünk stresszként érzékeli az így kialakult helyzetet és igyekszik még inkább elraktározni a bevitt táplálékot, amely odavezet, hogy nemhogy a fogyás nem halad a megfelelő iramban, de lehet, hogy a kezdeti szerény sikerek után még hízni is elkezdünk! Ami szintén sokszor okoz gondot, az a periodikus életmódváltás. Ez azt jelenti, hogy mondjuk fél évig szigorúan betartunk egy bizonyos étrendet, ennek hatására egyre csinosabbak leszünk, azonban a fogyókúra letelte után ismét visszatérünk a régi rossz szokásainkhoz: például éjszaka csokit eszünk és a megfeledkezünk a súlyvesztés szempontjából oly fontos testmozgásról is! Ilyenkor beindul a jojó effektus, ami azt jelenti, hogy több kilót szedünk vissza magunkra, mint amennyit a közelmúltban leadtunk, így az erőfeszítéseink is kárba vesznek!