Miért olvasnak a nők többek, mint a férfiak?

A statisztikai kutatások kimutatták, hogy a nők sokkal nagyobb százalékban fordítanak időt az olvasásra, mint a férfiak. Ám most annak jártunk utána, hogy ennek mi lehet az oka.

[wp_ad_camp_1]

A különbség leginkább a regények olvasása terén mutatható ki. erre a magyarázat nagyon sokrétű lehet, amely kitérhet egészen a női és férfi agyra, vagy éppen a kislányok és kisfiúk társadalom által kialakított szokásaikig. Viszont a társadalomtörténeti okokról se feledkezzünk meg. A kutatásokból az is kiderül, hogy a változás nem csak abban lelhető fel, hogy a férfiak sokkal kevesebbet olvasnak, mint régen. Hanem maga az egész társadalom megváltozott és sokkal kevesebb időt fordítanak a szabadidőjükből olvasásra. Sokkal inkább választják a különféle TV műsorokat. A statisztikai felmérések alapján az amerikai, kanadai és az angliai férfiak mindössze 20%-a olvas regényeket. Ha az olvasóklubokat vesszük alapul, akkor ott szembetűnő a változás, miszerint a tagok nagy része nő. Csak elvétve akadnak férfiak. Ám a mai modern korban sokkal inkább hódítanak a blogok, melyeket zömében szintén nők írnak, illetve az olvasóik is nők többségéből tevődik össze.

Olvasás

Olvasás

Ám nem csak arra külön figyelmet fordítani, hogy mekkorák a nemi különbségek. Hanem úgy átlagában azt kell összevetni, hogy a mai fiatalok sokkal kevesebbet olvasnak, mint pl. az ő szüleik. Ám kivételek mindig is vannak és voltak. Hiszen a Harry Pottert pedig sokkal több fiú olvasta, mint kislány. Ám tény és való, hogy nem csak a fiúk, de a lányok is napjainkban igen keveset foglalkoznak olvasással. Amelynek komoly következményei már most is fellelhetőek. Hiszen ez befolyással lehet a szókincsükre, a helyesírásukra, illetve még a kreativitásukra is. A kutatók már most félnek, hogy az elkövetkező generációkra mi fog várni, ha nem fognak olvasni.