Miért van szüksége egy fürdőszobai ventilátorra?

A fürdőszobai szellőzőventilátor egy mechanikus szellőztető berendezés, amely hajlékony csövön vagy fémcsatornán keresztül a beltéri levegőt a szabadba szívja. A ventilátor elszívja a nedvességet és a szagokat a fürdőszobából, javítva a levegő minőségét. Nemcsak jó ötlet beszerelni egyet, de sok építési szabályzat is megköveteli ezt az építéshez, vagy amikor jelentős fürdőszobai átalakítás van folyamatban.

Ahol szellőzőventilátorra van szükség, az építési szabályzat konkrét ajánlásokat tartalmazhat a ventilátor méretének mérésekor – a helyiség négyzetméteréhez való igazítására. Nem minden közösség rendelkezik ezzel az építési szabályzattal, ezért érdeklődjön a területéről. Például egyes közösségekben előfordulhat, hogy a működő ablakokkal rendelkező fürdőszobákban nem kell szellőzőventilátort használni. Még ha nem is szükséges, a szellőzőventilátor jó kiegészítője minden fürdőszobának. Sokan azt képzelik, hogy a fürdőszobai szellőzőventilátor az elsődleges funkciója a szagok eltávolítása a fürdőszobából, de a fontosabb funkció valójában a meleg, nedves levegő elszívása, például a fürdőkád vagy zuhany használatakor keletkező levegő. A meleg, nedves levegő nemcsak a penészgombák növekedését serkenti, hanem károsíthatja a fürdőszoba berendezéseit és felületeit. Ha a fürdőszobában nincs ventilátor, és dohos szagú, akkor érdemes beszerelni egyet – és ellenőrizni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy még nem kezdődött el komoly penészesedés.

Fürdőszoba szellőzőventilátora nélkül a fürdőszobák érzékenyek a túlzott nedvesség felhalmozódására, ami növeli a fürdőszoba falainak, padlójának és mennyezetének, valamint a fürdőszobai berendezési tárgyak károsodásának esélyét. A meleg, párás levegő, amelyet a fürdőkhöz és zuhanyzókhoz folyó forró víz okoz tökéletes környezet a penész és a mikroorganizmusok szaporodásához.