Mikor és milyen gyerekülést válasszunk?

Az érvényes KRESZ szerint a 150 centinél alacsonyabb gyerekeket kötelező gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni. A szabályozás kétféle megoldást tesz lehetővé. Az egyik megoldás az integrált, ami maga a gyerekülés, a nem integrált pedig a biztonsági öveket kiegészítő rögzítő rendszer. Az integrált persze jóval a biztonságosabb, illetve hároméves kor alatt nem is lehet mással szállítani a gyerekeket. Nem kell ennek érekében persze nagy kiadásra számítani, hiszen a használt gyerekülés olcsón is beszerezhető.

[wp_ad_camp_1]

A használt gyereküléseknek több csoportja is adott. A 0/0+ (0-10 kg) az úgynevezett babahordozó. Egyéves korig, illetve 12 kilóig alkalmazható. Előnye, hogy bizonyos modellekhez kompatibilis babakocsi és adapter is kapható. A 0/1 (0-18 kg) már egy fix, időtállóbb megoldást, ami által a csecsemő négyéves koráig, illetve 18 kilós határig használható. Az 1 (9-18 kg) csoportban a kilenc hónapos kortól négyéves korig, változatlanul 18 kilóig használhatóak ülések vannak, melyek már menetiránnyal megegyezően is használhatóak. A 2/3 (15-25 kg) 3–12 éves korig használható, illetve 150 cm-es magasságig. Az 1/2/3 (9–36 kg) a leguniverzálisabb használt gyerekülés, ami 9 hónapos kortól 12 éves korig használható.

Használt gyerekülés

Használt gyerekülés

A használt gyerekülés kiválasztása során mindig első és egyben legfontosabb, hogy a gyerek méreteihez leginkább passzoló ülést válaszd. Ha ugyanis túl szűk az ülés, akkor kényelmetlen. Ha túl laza, nem elég biztonságos. Ami az anyagminőséget illeti, vannak nemzetközi előírások. Itt a sorozatszám segít, tehát kizárólag a 03-mal, vagy 04-gyel kezdődőek hozhatóak forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a szigorúbb oldalvédelmi és rugalmassági előírásoknak is megfelel az adott ülés.

Húsz év statisztikájából jól levehető, hogy rengeteg gyerek csak azért érte meg a felnőtt kort azért, mert volt ilyen felszerelés az autóban. Ma már a szigorú szabályozásnak köszönhetően viszonylag kicsi az esélye annak, hogy rossz minőségű modellt találsz, de a legjobb, ha vásárláskor ott a gyerek is és azonnal kipróbáljátok a méreteket is. Nézz szét nálunk a használt gyerekülések érdekében!