Milyen gyógynövényeket érdemes szárítani?

Semmi sem hasonlítható össze igazán a friss fűszernövényekkel, de ezek nem mindig állnak rendelkezésre. Ha ez a helyzet, nincs is kényelmesebb, mint néhány szárított gyógynövény kéznél tartása, különösen, ha frissen szárítottuk a saját kertünkből.

[wp_ad_camp_1]

Az egyik legjobb dolog egy kis babérfában az, hogy a levelek alapvetően megszáradnak, ahogy öregszenek és leesésre készülnek. A babérlevelek mentolszerű illattal és ízzel rendelkeznek, de ha elég hosszú ideig pároljuk őket, akkor tannin illatúvá válnak, amely varázslatos hatással bír az ételekben, ahogyan egy csepp szerecsendió is – nem tudja pontosan megmondani, hogy mi az, de ettől jobb az étel. A szerecsendióhoz hasonlóan azonban a túl sok fűszer tönkre teheti az ételt. A kapor egyike azoknak a növényeknek, amelyek folyamatosan csak adnak. A levelek aromásak és fanyarok. A virágok hasznos rovarokat vonzanak. A magok önmagukban finomak, és több növényt biztosítanak. A kapor keskeny levelei gyorsan kiszáradnak, és kissé nehéz dolgozni velük, ezért próbálja meg papírzacskóban szárítani őket.

Ha valamelyik gyógynövény szárazon is megtartja az aromáját, az a levendula. A virágokat ehetjük vagy ihatjuk. Még ha szárazak is, elég szúrósak, ezért használat előtt feltétlenül bontsa szét őket külön rügyekre. A levendula elég sokoldalú ahhoz, hogy sós ételekben, például sertésszűzben, és édes ételekben is használható legyen. Néhány népszerű kedvenc a levendula omlós kenyér és a levendula vodka. Nagyon sok citromillatú gyógynövény van, és a citromfű az egyik kedvencünk. Lehet, hogy hiányzik belőle a citrom verbéna, de sokkal jobban szárad, mint a másik, és megtartja az igazi citrom ízt. Betakarítás még virágzás előtt történik, a legmagasabb olajkoncentráció és a legjobb íz elérése érdekében. Az oregano az egyik legnépszerűbb szárított gyógynövény a főzéshez. Hol lenne a paradicsommártás nélküle? A szárított oregánónak jobb az íze, mint a frissnek.