Milyen meghibásodás érhet egy kéményt?

A híradásokban egyre többet számolnak be olyan halálesetekről, amikor a kémények meghibásodása miatt következett be a tragédia. Megpróbáljuk röviden összefoglalni, hogy milyen meghibásodás következhet be egy-egy kéménytípus esetén. A régebbi kémények esetében nagyon oda kell figyelni a szétfagyás veszélyeire. Ez a hiba általában a kéményben lecsapódó kondenzvíznek köszönhető.

A probléma igen súlyos következményekkel járhat, hiszen a kémény beomolhat vagy el is dugulhat. A kémény hőszigetelésének kicserélésével vagy új, modernebb béléscső beépítésével védekezhetünk a beomlás és dugulás ellen. Minden kémény esetében kell lennie egy tisztító ajtónak, amennyiben ez nem áll rendelkezésre, úgy nem tudjuk a kémény állagát, minőségét ellenőrizni. Sok esetben a túlterhelt kémények okoznak tragédiát. Ez akkor következhet be, ha több készülék is rá van kötve a kéményre, mint amit a műszaki előírás illetve az engedélyezés előírt.

Kémény

Kémény

A túl sok kémény miatt a huzat leromlik, vagy a nem megfelelő tüzelőberendezés miatt a keletkező égéstermék egy része a berendezésben köt ki. Az égéshez minden esetben levegő is szükséges, amely ha nem biztosított, akkor igen nagy problémát okozhat. Ilyen esetek általában akkor következhetnek be, ha a nyílászárók nem rendelkeznek elegendő réssel ahhoz, hogy pótolják az égéshez szükséges levegőt. Ilyen helyzetekre legfőképpen a gravitációs kémények esetében kell nagyon figyelni, hiszen ha megfordul a huzat, akkor megtörténik a baleset is. Minden lakóépület esetében igaz az, hogy egy évben legalább egyszer érdemes ellenőriztetni a kéményeket szakemberrel, hiszen így életet menthetünk, valamint értékeinket is megóvhatjuk!