Mitől alakulhatnak ki gerincbetegségek és milyen fajtái vannak?

Erre a kérdésre a válasz roppan egyszerű. Testünk tartóoszlopa a megváltozott életmódot már sajnos képtelen követni. A rengeteg ülőmunka, a sok egy helyben való ülés, és természetesen a stressz is elősegítheti ezt az alattomos betegséget. A gerincsérv első tünete az a derékfájás, vagy idegbecsípődés. Elönti testünket a sugárzó fájdalom és ez lesugárzik a lábunkba is.

[wp_ad_camp_1]

Amennyiben fájdalmunkkal orvoshoz fordulunk akkor meg fogják állapítani a gerincsérvet. Mit lehet ezután kezdeni, tenni ellene? Gyógytorna, terápiás kezelések, gyógymasszázs az, ami segíthet a fájdalom csökkentésében. Olyan eset is előfordulhat, hogy az MR felvétel azért ennél súlyosabb problémát észlel, ebben az esetben irány a műtő. Ha nem olyan súlyos a probléma, akkor ma már akár otthonunkban is kezelhetjük a gerincsérvünket! Az ágyéki gerincsérv esetén a porckorong nyomja a gerinccsatornát, ezáltal iszonyatos fájdalmat érezhetünk. Ez egy nagyon alattomos betegség, hiszen igen lassan alakul ki és nem is érzékelhető a kezdeti stádiumokban.

Gerincbetegség

Gerincbetegség

Ezt már csak akkor tudjuk meg, amikor igen nagy a baj. A gerincferdülés nem okoz nagy problémát mindaddig, amíg oldalirányú eltolódásról beszélünk, hiszen ez a rossz testtartásból adódik a legtöbbször. Amikor a bordapúp nevezetű elváltozás van porondon, akkor már elég nagy a baj. A pontos diagnózist röntgennel lehet megállapítani ennél a gerincbetegségnél. A gyengébb kimenetelű betegséget elég gyógytornával orvosolni, míg a következő fokozat már fűző viselését is előírhatja, míg a legrosszabb esetben műtét is vár a páciensre.