Milyen szénhidrátokat fogyasszunk?

Makrotápanyagaink közül jelentős szerep jut a szénhidrátoknak, melyeket a zsírok és fehérjék mellett mindenképpen javasolt fogyasztani ahhoz, hogy szervezetünk számára biztosítsuk a megfelelő kalóriát és energiát.

[wp_ad_camp_1]

Egyáltalán nem mindegy azonban, milyen formában vesszük magunkhoz a szénhidrátokat, melyek nagy részét kizárják az egyes diéta típusok is az étrendből.

Nem véletlen, hiszen például a fehér kenyér, rizs, a tésztafélék akár pillanatok alatt glükózzá alakulnak, és azonnal biztosítják a szükséges energiát. Ez azonban hosszú távon semmiképpen sem jó, hiszen hamar megéhezünk tőlük. Helyettük javasoltabb az úgynevezett alacsony glükóz felszívódási index-el rendelkezők fogyasztása.

Szénhidrátok

Szénhidrátok

Azok a táplálékaink, melyekre az alacsony GI jellemző, lassan bomlanak le, és ellátják a szervezetet hosszú távon a szükséges energiával. A teljes kiőrlésű pékáruk, a barna rizs, a zöldségek mind olyan ételek, melyeket érdemes fogyasztanunk, ha fontos számunkra a vonzó külső.

A jelenleg legnépszerűbb fogyókúrás módszernek bizonyuló Update rendszer is kifejezetten ezen az elven működik, s ezt kapcsolja össze az egyes napszakokban fogyasztható táplálékok csoportosításával.