Minden, amit tudni kell a vad pulykákról

A vadpulyka (Meleagris gallopavo) egy hatalmas vadmadár, amely leginkább a hálaadás napi ünnepségekben betöltött népszerű szerepéről ismerhető fel az Egyesült Államokban. Észak-Amerikában a vad pulykákat világszerte különböző területekre vezették be, és táplálékként való népszerűségük miatt gyakran baromfiként háziasítják a gazdaságokban.

[wp_ad_camp_1]

Ezek az egyedülálló madarak még szórakoztatóbbak a vadonban, és látványuk sok meglepetést okoz sok madarásznak, akik csak akkor ismerik a pulykákat, ha megsütik és ebédlőasztalon tálalják őket. A házi pulykák ugyanazok a genetikai fajok, mint a vad pulykák, de ellenőrzött körülmények között tenyésztik őket a gazdaságokban a hús biztosítása érdekében. Sokféle pulykafarm létezik, a nagyüzemi kereskedelmi tevékenységektől kezdve a kisebb szabadtartású vagy biotermékekig. A házi pulykáknak gyakran van tollazata, amely egyértelműen eltér vadon élő unokatestvéreiktől – a leggyakoribb változat a tiszta fehér madár, vörös csőrrel, de léteznek barnás, barna, és fekete árnyalatokban is. A pulykák tenyésztésére használt állománytól és a tenyésztésük módjától függően megkülönböztethetőnek tűnhetnek vad pulyka társaiktól.

Sok madárfajjal ellentétben a vad pulykák nem vándorolnak, és egész évben megtalálhatók, bár gyakran nomádok, miközben a legbőségesebb táplálékforrásokat keresik. A hidegebb téli hónapokban a vad pulykák valószínűleg meglátogatják azokat a madáretetőket, amelyek vetőmaggal vannak tele, vagy a talajon táplálkozó területeket találnak, ahol kukorica áll rendelkezésre. A vad pulykák olyan madarak, amelyek kis vagy közepes nyájban utaznak, általában egy domináns hím és legfeljebb 20 vagy több tyúk él együtt, ezek a háremét alkotják. A fiókák kikelését követően a fiatal madarak a családi nyájnál maradnak, amíg el nem érik felnőtt méretüket, és saját párokat és saját területeket keresnek fel, ami általában hat hónapos kor körül történik.