Mire figyeljünk, ha lakást vásárolnánk?

A lakásvásárlás időszaka egy élménnyel teli folyamat; noha rengeteg teendővel jár, mégis izgalmas és lázas várakozás előzi meg. A lakásvásárlás gyakorlati tudnivalóit vizsgáltuk meg, amit neked is szem előtt kell tartanod, amikor értékelsz egy eladásra kínált lakást.

[wp_ad_camp_1]

Nem meglepő módon a legtöbb lakás a fővárosban cserél gazdát; Budapest viszont elég sokszínű ahhoz, hogy rendelkezzen jó és kevésbé jó környékekkel is. A VIII. kerületnek rossz híre van, ennek megfelelően az itteni lakásárat az átlagosnál alacsonyabbak. A lakás elhelyezkedése mindenképpen olyan tényező, ami alapjaiban növeli vagy éppen csökkenti az ingatlan árát. Mérlegelnünk kell, hogy a jó környék mennyi plusz költséget ér meg nekünk, esetleg bevállalunk-e olyan kerületet vagy városrészt, ahol a közbiztonság elmarad az elvárhatótól.

Lakás

Lakás

A megfelelő ingatlan kiválasztása során az elhelyezkedés döntő fontosságú, így rendszerint ezt alkalmazzuk elsődleges szűrőként, amikor eldöntjük, mely lakásokat néznénk meg személyesen is. A személyes megtekintés mindig új információkkal szolgál, amely hasznosabb lehet 8-10 fényképnél és a hosszú szöveges leírásnál is. Közvetlenül megtapasztalhatjuk a ház hangulatát, a szomszédok kulturáltságát, a lépcsőház rendezettségét és a szűk környezet milyenségét. De talán még ezeknél is fontosabb a lakás állapotának felmérése. Elsősorban fejben kell tartanunk, hogy a lakás számos infrastrukturális eleme cserélhető, de számolnunk kell ezek költségvonzatával. A régies vagy rossz állapotban lévő fürdőszoba, a nem megfelelően szigetelő nyílászárók cseréje, a fűtés korszerűsítése mind-mind plusz költség, amelyeket be kell kalkulálnunk a teljes árba. Ezek ismeretében más könnyebben tudunk dönteni egy lakás mellett; ezért ajánlják az ingatlanosok, hogy inkább észérvek, mint pillanatnyi szimpátia alapján döntsünk.