Mit érdemes gyűjteni befektetési céllal?

Rengetegen hódolnak a gyűjtés hobbijának, nem véletlenül. Ez ugyanis egy olyan kikapcsolódási forma, amely szinte végtelen számú lehetőséget rejt magában, arról nem is beszélve, hogy sokszor gyönyörű helyekre utazhatunk és érdekes emberekkel találkozhatunk, miközben megpróbálunk megszerezni egy-egy értékes darabot.

Régen ez elsősorban a gazdagok és a nemesek kiváltsága volt, hisz akkoriban is többen hódoltak ennek a szenvedélynek. Híres festők képeit, vagy épp neves bútorkészítők alkotásait gyűjtötték, de a könyvek, vagy épp a neves vérvonalú állatok is lehet tárgyai a gyűjtésnek. Ma már szerencsére nem csupán a vagyonosabbak engedhetik meg maguknak ezt a hobbit, ám ezzel együtt a lehetőségek is ugrásszerűen megemelkedtek. Az emberek a legfurcsább dolgokat is képesek felhalmozni, legyen szó hűtőmágnesekről – na jó, ez még talán annyira nem fura – a különböző országokból származó szalvétákon át gyakorlatilag bármiről.

Ám sokak számára ez több mint egyszerű hobbi, és szeretnének befektetésként gondolni a jövőbeni gyűjteményükre. Igen ám, de ilyenkor felmerül a kérdés, miszerint miben van a legkisebb kockázat? Mit érdemes befektetési céllal, hosszútávon gyűjteni? Nos, a legtöbb embernek elsőre talán a bélyeg – vagy a régi pénz – ugrik be, ami amúgy nem is egy rossz tipp. Igaz mára már jelentősen csökkent a piaca, de ha kellően beleássuk magunkat a témába, hosszútávon szerezhetünk igen értékes darabokat. Legalább ilyen jó ötlet azonban a különböző játékok gyűjtői célú megvétele. Nem csupán a LEGO esetében igaz az, hogy sok készlet akár meg is többszörözi az árát az évek alatt, de például a  limitált kiadású babák is jó hozamot képesek generálni idővel. Ugyancsak ügyeskedhetünk a képregényekkel, főleg ha régiek és ritkák. Ezek egyike sem igényel nagy befektetést, ám ha ez nem jelent problémát, akkor bátran vásároljunk limitált kiadású exkluzív órákat, műtárgyakat, de akár kortárs festők alkotásait is, igaz ez utóbbinál akár évtizedek is szükségesek, hogy magas hozamot tudjunk elérni az eladással.