Mobilházak, mobilotthonok nem csak nyaralásra

Szinte mindenki találkozott már mobilházakkal, ha máskor nem nyaralás során. Igen közkedveltek a mobilházak a kempingekben, de egyre többen választják ezt a típust magán nyaralók esetében is.

[wp_ad_camp_1]

A mobilházak gyártása során felhasznált anyagok, technológiák modernizálódásával megjelent az igény az állandó lakhatásra alkalmas, úgynevezett téliesített, vagy négy évszakos mobilházakra is. A téliesített, megerősített szigeteléssel és tetőszerkezettel, villany- vagy gázfűtéssel ellátott mobilházak egyre keresettebbek már Magyarországon is. A régió egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező gyártója, a horvát Nord is 2 éve jelen van a magyar piacon. Hivatalos magyarországi forgalmazójuk, a Mobilhomes Hungary kft kínálatában a gyártó összes mobilház típusa megtalálható.

A szállásadókon, kempingeken túl a saját használatra vásárolt mobilházak tulajdonosai is a hagyományos nyaralókkal szembeni előnyök miatt választják a mobilházakat. Mik ezek az előnyök?

Az egyik legfontosabb előnye a mobilházaknak, hogy a legtöbb hagyományos építkezési megoldásnál olcsóbbak. A gyártás során felhasznált környezetbarát anyagok és környezettudatos technológiák miatt a biológiai lábnyomuk is jóval kisebb. Fontos érv lehet a mobilház vásárlásakor, hogy a legtöbb településen nem szükséges építési engedély a telepítésükhöz. Azonban a mobilház telepítése előtt mindenképp javasolt a telepítés helyén illetékes önkormányzattal, és az Önkormányzat Építési Hatóságával egyeztetni a szükséges engedélyekről.

A mobilházak további előnye, hogy új mobilház vásárlása esetén a típus, a felszereltség, a design, és a színhasználat kiválasztását és a szerződést követően 2-3 hónap alatt elkészülnek. A gyártók ma már rendszerint kulcsrakész állapotban, teljesen bebútorozva készítik el a mobilházaikat.

Mobilház

Mobilház

További előnynek mondható, hogy a mobilház nem épül rá a telekre, így az bármikor elszállítható egy másik telepítési helyre. Az elszállítás ugyan nem költségmentes, mert megfelelő méretű kamionnal történhet, de így is olcsóbb megoldás egy új nyaraló vagy lakhely építésénél.

A telepítéskor ajánlott, de nem kötelező alapot készíteni. Amennyiben a mobilház telepítésére kiszemelt telken 90%-os talajtömörítettséget lehet elérni, ott nem fontos beton alap készítése, habár erősen javasolt.

Megfelelő karbantartás mellett a mobilházak élettartama gyártótól függően 20-70 év is lehet, így a kisebb lakóterülettel beérő, de végleges otthont keresők számára jó választás lehet egy minőségi mobilház. A mobilházak általában 20-50 nm között mozog, de több gyártó is készít moduláris, összekapcsolható változatokat, ezzel nagyobb alapterület is elérhető.

A Mobilhomes Hungary Kft által forgalmazott mobilházak több mint 20 féle változatban kaphatóak, és mind felszereltségben, mind a külső, mind a belső designban, színvilágban egyedire szabhatóak. A Nord mobilházak igényes, ízléses alternatívát jelenthetnek a nyaralót vásárolni vagy építeni szándékozóknak, de az iroda és vizesblokk mobilház megoldásaikkal kempingek, ideiglenes munkásszállások, táboroztatók igényeit is ki tudják elégíteni.