Montreal, Kanada francia városa

Montreal igazi francia város, ám a tengerentúlon található. Fontos kulturális, pénzügyi, ipari és technológiai központ. Az agglomerációban több mint 3 millió ember lakik, ezzel Toronto után a második legnagyobb kanadai város.

[wp_ad_camp_1]

Kanadában Montreal a francia kultúra központja, a város lakosságának kétharmada beszél franciául. Montréal az Ottawa-folyó és a Szent Lőrinc-folyó találkozásánál fekszik. A Szent Lőrinc-folyón alakították ki a Szent Lőrinc csatornát, amely egy hajózható folyosót nyitott a Nagy-tavak és az Atlanti-óceán között. A nagy hajóforgalomnak köszönhetően a Montréali kikötő az egyik legforgalmasabb Észak-Amerikában. A városban pezsgő kulturális élet folyik, rendszeres fesztiválok, koncertek és színi előadások vannak.

Montreal

Montreal

Legismertebb színházai a Saint-Denis, a Rideau Vert és a Nouveau Monde. Montréal nevezetes opera társulatáról és szimfonikus zenekaráról is. Számos nemzetközi cég központja is, itt van a széhelye a Bombardier vasúti cégnek és az Air Canada légitársaságnak is. Történelmi épületei a Saint James Streeten sorakoznak, nevezetességei a Notre-Dame bazilika és a Bonsecours piac.

A montreali egyetem az egyik legjobb oktatási intézmény Kanadában, ahol számos híres tudós végezte az iskolai tanulmányait. 1976-ban a városban rendezték az olimpiát is. Montrealt méltán nevezik a parkok városának, rengeteg a zöld felület a városban, legnagyobb parkja a Jean-Drapeau, amely több mint két négyzetkilométernyi területen fekszik.