Mosás és takarítás várandósan, és a baba mellett

A babavárás minden pár életének legszebb időszaka. Ilyenkor már a kicsi érkezését megelőzően megpróbálunk felkészülni mindenre, kialakítjuk a leendő gyerekszobát, kiválasztjuk a megfelelő bútorokat, babakelengyét vásárolunk.

Emellett persze a kismama egészsége – és annak megóvása – kiemelt figyelmet kap. A reggeli rosszullétek mellett az is meghatározza az étkezést, hogy minden tápanyagból a kellő mennyiség jusson a szervezetébe – és ezáltal a babának is -. A táplálkozás mellett persze fontos, hogy már a fogantatás előtt elkezdje szedni a leendő anyuka a megfelelő terhesvitamint és kiegészítőket, ami a kicsi fejlődése szempontjából kulcsfontosságú. Ahogyan az is, hogy ilyenkor már a lehető legkevesebb olyan hatás érje a kismamát, ami károsan hathat rá, vagy a magzatra nézve, így előbb-utóbb felmerül a kérdés, hogy milyen vegyszereket és tisztítószereket érdemes és szabad használni a terhesség alatt – illetve majd a baba születését követően – és mik azok a tényezők, amelyekre oda kell figyelni.

Nos, ma már szerencsére nem nehéz megtalálni a megfelelő tisztító és mosószereket. Ami az előbbieket illeti, mindenképpen érdemes már a terhességet megelőzően átállni a környezetbarát, öko termékekre, amelyek természetes alapanyagokból készülnek, és nem tartalmaznak mesterséges vegyszereket. Ezeket a termékeknek nincs olyan kipárolgása, amely belélegezve gondot okozhat, illetve a bőrrel érintkezve sem fejtenek ki negatív hatást – ez a későbbiekben is fontos lesz, hisz a baba számtalan alkalommal ér majd hozzá például a padlóhoz -. Mosás esetében ugyanígy járjunk el. A mosószert és az öblítőt is cseréljük antiallergén, bababarát, parfümmentes változatra, és ne csak a kicsi ruháit, de a sajátjainkat is csak ezekkel mossuk. Ez fontos, hisz csak így előzhető meg, hogy a baba bőre érintkezzen ezekkel a vegyszerekkel. Ezzel együtt a gyermek ruháit mindig mossuk külön – már csak azért is, mert a legtöbbet úgyis magasabb hőfokon tisztítjuk majd, ami a felnőtt ruháknak amúgy sem tesz jót -. Ha ezt a pár szabályt betartjuk, akkor megtettünk mindent, hogy megóvjuk gyermekünket a káros hatásoktól, ráadásul ezek a lépések különösebb kényelmetlenséggel sem járnak.