Működik az ezüstkolloid?

Az ezüstkolloid népszerű étrend-kiegészítő. Ugyanakkor nagyon kevés bizonyíték utal arra, hogy valóban előnyös-e a szervezet számára. Sokan ezüst kolloidot használnak a bél tisztítására, az immunrendszer fokozására és a gyulladás elleni küzdelemre. Azonban a hivatalos szervek, mint például a Nemzeti Kiegészítő és Integratív Egészségügyi Központ (NCCIH) azt állítja, hogy az ezüstkolloid súlyos mellékhatásokat okozhat, és hogy nincs erős tudományos bizonyíték annak hatékonyságára, mint otthoni étrend-kiegészítő.

[wp_ad_camp_1]

Az ezüst antimikrobiális, ami azt jelenti, hogy elpusztíthatja a káros mikrobákat. Ezért használják a gyártók ezüstöt a kötszerekben. A tudományos eredmények azonban nem utalnak arra, hogy lenyelve mikrobákat képes megölni. Az ezüstkolloid olyan oldat, amely folyadékban szuszpendált nagyon kis ezüstrészecskékből áll. A “kolloid” olyan folyadék, amely egyenletesen osztódik el bizonyos részecskék belsejében. Vannak, akik a ezüstkolloid szájon át étrend-kiegészítőként szedik. Sok internetes forrás azt állítja, hogy az ezüstkolloidnak számos egészségügyi előnye van.

Ezüstkolloid

Ezüstkolloid

Az NCCIH szerint a ezüstkolloid rendszeres szedése súlyos mellékhatásokat okozhat, beleértve a következőket: argyria, amely egy személy bőrét vagy szemeit érintő állandó, ezüst-kék szín, csökkenthető képesség bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok felszívására, amelyek képesek kezelni a bakteriális fertőzést, és a tiroxinok, amelyek képesek kezelni a pajzsmirigy-hiányosságokat. A kutatás szerzői megjegyzik, hogy az állatok a máj káros változásait tapasztalták ezüstkolloid fogyasztása után. A tudósok nagyon kevés kutatást végeztek az ezüstkolloidról, ami azt jelenti, hogy további kockázatok merülhetnek fel. Az emberekre és az állatokra különböző hatással is lehetnek. További kutatások nélkül a tudósok nem tudják meghatározni az ezüstkolloid rendszeres fogyasztásának biztonságát.