Napelemek és napkollektorok – Mi a különbség?

Készült pár felmérés, aminek eredménye alapján a magyarok többsége nem igazán van tisztában azzal, hogy mi is a különbség a napelemek és a napkollektorok közt.

[wp_ad_camp_1]

Bővebben a napelemek és napkollektorok közti különbséget itt tudja megtekinteni. Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a megújuló energiaforrások, mivel ezek használatával környezettudatosabbak lehetünk. Az emberek egyre inkább felismerik, hogy rossz irányba tartunk és igyekeznek csökkenteni ökológiai lábnyomukat. Ennek több módja van, például szelektíven gyűjtik a hulladékot, energiatakarékos izzókat vásárolnak és igyekeznek minél kevesebb műanyag zacskót használni, de sokan vannak, akik a napfényt erejét használják. A napelemben és a napkollektorban közös, hogy mindkettő elnyeli a napfényt és ezáltal üzemel. A legfőbb különbség az eredményeikben figyelhető meg, amik a teljesítmény és hő. Összességében elég különböző a kettő. Az is fontos különbség, hogy mit állítanak elő.

Napelem - Napkollektor

Napelem – Napkollektor

A napelemeket illetően elmondhatjuk, hogy a fény elektromos hatását használják ki, azáltal, hogy a fény részecskéket elnyelik, valamint elvezetik. Az ezáltal keletkező elektromos áramlás maga a villamos energia. Tehát úgy is fogalmazhatunk, hogy a napelemeket a villamos energia kinyerésére használjuk a napelemeket. Már a kisebb rendszerek alkalmazása is komoly változást eredményez a költségek szempontjából. A napelemekkel szemben a napkollektorok nem termelnek áramot. Ennek oka, hogy ezek a rendszerek más típusú napfényt használnak. A napkollektorok hőt termelnek. Ezt a hőt használjuk fel a lakás, valamint a víz fűtésére. Bővebb információkért látogasson el a futes-gazszerelo.hu weboldalra, ahol elérhetőségeket is találhat.