Óceáni területek, amelyek erős védelem mellett hozzájárulhatnak a válságok megoldásához

Az éghajlatváltozástól és a szén-dioxid-kibocsátástól kezdve a biodiverzitásig és a globális éhségig az emberiség olyan sok kihívással néz szembe, amelyek gyors kezelése félelmetes feladat. Egy olyan megoldás, amely potenciálisan több kérdéssel is foglalkozik, lendületet adhat a társadalomnak a jelentős előrelépéshez.

[wp_ad_camp_1]

Egy 26 szerzőből álló nemzetközi csapat, köztük hat az UC Santa Barbara-ban, nemrég publikált egy tanulmányt a rangos Nature folyóiratban, amely kombinált megoldást kínál az emberiség számos legsürgetőbb kihívására. Ez a mai napig a legátfogóbb értékelés, ahol a szigorú óceánvédelem hozzájárulhat az egészséges tenger gyümölcseinek bőségesebb ellátásához és olcsó, természetes megoldást kínálhat a klímaváltozás kezelésére, a fajok és élőhelyek védelme mellett. A kutatók meghatározták az óceán egyes területeit, amelyek védettségük esetén több előnnyel járhatnak. Ezeknek a régióknak a védelme védené a tengeri fajok közel 80% -át, több mint 8 millió metrikus tonnával növelné a halászat mennyiségét, és megakadályozná több mint egymilliárd tonna szén-dioxid kibocsátását azáltal, hogy megvédi a tengerfeneket.

A tanulmány egyben az első, amely megállapítja, hogy a vonóhálós hajózás évente több száz millió tonna CO2-t pumpál az óceánba. „Az óceán élete világszerte csökken a túlhalászás, az élőhelyek pusztulása és az éghajlatváltozás miatt. Mégis az óceánnak csak 7% -a van valamiféle védelem alatt” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Enric Sala, a National Geographic Society rezidense. „Ebben a tanulmányban úttörő szerepet játszottunk azoknak a helyeknek az azonosításában, amelyek védettségük esetén fokozzák az élelmiszertermelést és védik a tengeri életet, mindeközben csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást”- mondta Sala. „Nyilvánvaló, hogy az emberiség és a gazdaság profitálni fog egy egészségesebb óceánból.