Otthonunk dísze: a folyó füstölő

Az aromaterápia egyre nagyobb népszerűségnek örvend napjainkban. Legyen szó akár a vízpárát a levegőbe permetező aromadiffúzorról, vagy a klasszikusnak számító füstölőről, a cél ugyanaz: jótékony hatású illóolajokkal örvendeztetjük meg szervezetünket és otthonunkat. Testi-lelki feltöltődésünk mellett a lakás dísze is lehet a kimondottan látványos hatást nyújtó visszaáramló, vagy más néven folyó füstölő. Már az sem meglepő, ha akár az irodában, munkahelyen találkozunk ilyen eszközökkel.

[wp_ad_camp_1]

Általánosságban véve, maga a füstölő nagy hagyománnyal bír. Évszázadok óta használják vallási eseményeken, a test és a lélek megtisztulásának megsegítésére, illetve a rossz szellemek elűzésére. Egyes illatok, illat-keverékek már terápiás céllal is alkalmazhatóak, akár megfázás esetén, akár egy feszültebb nap után, stresszoldásra. A füstölő rúd vagy füstölő kúp növényekből, gyógynövényekből, illatos fákból, virágolajokból és fűszerek különleges keverékéből készül. Leggyakoribb illat-alapanyagok a szantál, a tömjén, az ében, valamint a pézsma, a sáfrány, vagy a szerecsendió. Van, ahol még mindig tradicionálisan, kézzel készítik, titkos receptek alapján. Ha a füstölők eredetéről esik szó, elsősorban Indiát, Kínát, Tibetet szoktuk leggyakrabban megemlíteni.

A leggyakoribb változata a pálca formájú füstölő rúd, azonban egyre nagyobb teret hódít látványos megjelenésével a folyó, vagy lefelé áramló füstölő. Ennek a füstölő típusnak az érdekessége a kialakításában rejlik. A kúp formájú füstölőben egy kis üreg található, ennek köszönhető elsősorban, hogy a kiáramló füst a pálcás füstölőhöz képest egész sűrű, szinte folyékony hatást mutat. Egyre több, különleges kialakítású kerámia alapot lehet kapni, melyben a folyékony füst, mint vízesés, vagy akár egy sárkány lehelete, képez igazán lenyűgöző látványt. Látványossága mellett illata igazán kellemes légkört varázsol az otthonunkba, segít megszüntetni akár a dohosságot is.