Petőfi Sándor nagy szerelmei

Nem igazán kell bemutatnunk, talán leghíresebb költőnket, a gyakorlatilag mindenki által ismert Petőfi Sándort. A nagy költő mindössze 26 évet élt, költészete azonban örökre itt marad velünk az irodalomkedvelők nagy örömére. Bár legismertebb műve egy elbeszélő költemény, a méltán elismert János Vitéz, a rövid élete alatt megírt szerelmes versei is fantasztikusak.

[wp_ad_camp_1]

Szerelmi költészete nagy költőink közül talán a legkiemelkedőbb, hisz versei egyedülállóak. Az első romantikus költeményeket fiatalkori szerelméhez Csapó Etelkéhez írta, ekkor született a Szerelem gyöngyei című verse. A szerelem azonban nem teljesedhetett be, mert Etelke váratlanul elhunyt. Petőfi nagyon a szívére vette szerelme halálát, ekkor írta Cipruslombok Etelke sírjáról című költeményét. 1846 őszén ismerkedett meg élete nagy szerelmével Szendrey Júliával.

Petőfi Sándor

Petőfi Sándor

A költőnek hosszan kellet udvarolni, míg Júlia beadta a derekát és hozzáment a nagy költőhöz. Ez a nagy nap 1847. szeptember 8-án jött el, a mézesheteket pedig Koltón, gróf Teleki Sándor kastélyában töltötték. Teleki volt Petőfi egyetlen főnemesi származású barátja. A nagy boldogság jótékony hatással volt a Petőfi költészetére, sorra jelentek meg művei. Ekkor írta legszebb szerelmes verseit is, mint a Szabadság, szerelem, a Kard és a lánc,

Elértem, amit ember érhet el, Amióta én megházasodtam vagy a Minek nevezzelek. Sajnos boldogságuk nem tarthatott sokáig, Petőfi Sándor ugyanis tevékenyen részt vett az 1848/49-es szabadságharcban és Erdélyben halt hősi halált 1849 nyarán.