Rotterdam, Hollandia második legnagyobb városa

A Rotte patak partján épült nagyváros Rotterdam, Hollandia fontos kereskedelmi központja. Hajókikötője a világon az egyik legforgalmasabb, naponta óceánjárók ezrei fordulnak meg itt. Lakossága több mint 1 millió fő, de a tágabb agglomerációs körzet eléri a hét milliót.

[wp_ad_camp_1]

Lakosságának a fele nem hollandajkú, a bevándorlók közül a legtöbben a surinameiek, törökök, marokkóiak vannak. Érdekesség, hogy Rotterdam jelenlegi polgármestere is marokkói születésű, marokkói-holland kettős állampolgár. Éghajlata óceáni jellegű, enyhe téllel és hűvösebb nyarakkal, a csapadékos napok száma jelentős és általában magas a páratartalom.

A hollandiai Rotterdam már elég korán lakott településnek számított, 1340-ben nyerte el a városi rangot, ekkor mintegy kétezer ember élt a városba. Jelentősége egyre forgalmasabb kikötője révén gyorsan nőtt, itt horgonyoztak a híres Holland-Kelet-Indiai Társaság hajói is, az egykori holland gyarmatokról özönlöttek az árúk Hollandiába.

Rotterdam

Rotterdam

Bár az első világháborút Hollandia semlegessége révén sikeresen megúszta, a második világháborúban nem volt ilyen szerencsés, különösen Rotterdam szenvedett súlyos károkat, a belváros szinte teljesen megsemmisült a bombázásokban, végül ez vezetett Hollandia kapitulálásához is. A háború után a belváros nagy részét újjáépítették, illetve modern felhőkarcolók foglalták el az egykori épületek helyét.

Rotterdam Dél-Hollandia fontos oktatási és kulturális központja is. 2001-ben Rotterdam volt Európa Kulturális Fővárosa. A városban játszik a híres holland futballcsapat a Feyenoord Rotterdam is.