Segítség, korpásodik a hajam!

Hogy tulajdonképpen mi is okozza a korpát, arra a pontos választ senki nem tudja. Az orvosok gombára gyanakszanak, hiszen a szőrtüszők egyfajta olajat termelnek a szőrszálak védelmére, ami remek táptalajul szolgál a kórokozóknak. A gombák persze természetes körülmények között is megtalálhatóak a szervezetedben, viszont a túlszaporulatuk gondhoz vezet. A kockázati tényező leginkább a zsíros haj és a száraz levegő.

[wp_ad_camp_1]

Fontos, hogy megfelelően ápoljuk a hajunkat, ügyeljünk arra, hogy milyen kozmetikumokat is vásárolunk. Vannak ugyanis olyan hajfestékek, samponok, balzsamok és formázó termékek, amelyek szárítják a fejbőrt és korpaszerű hámlást idéznek elő. Érdemes kipróbálni a szilikonmentes készítményeket és csak kisebb mennyiséget használni. Ma már a drogériák és a patikák polcain számtalan készítményt lehet találni, melyek a korpásodás enyhítését szolgálják. A szalicilsav, a szelén-szulfid és a cink-pirition tartalmú samponok segítenek leküzdeni a korpát és enyhítik a viszketést is. Érdemes persze kipróbálni a természetes megoldásokat is, mint az aloe vera, ami jótékonyan nyugtatja az irritált fejbőrt.

Korpásodás

Korpásodás

A megfelelő sampon viszont kevés, az is fontos, hogy azt hogyan is használjuk. A helyes használat, ha az ujjbegyeiddel finoman masszírozd a sampont a fejbőrödbe, majd a mellékelt utasításoknak megfelelő ideig hagyod hatni a habot és aztán azt lemosod. Tudni kell még azt is, hogy a korpás fejbőrnek friss levegőre és napfényre van szüksége a gyógyuláshoz, ugyanis fél-egy óra séta a napfényben enyhíti a bőrgyulladásos tüneteket.

Orvoshoz akkor érdemes fordulni, ha már legalább egy hónapja használsz valamilyen korpásodás elleni sampont, de nem tapasztalsz javulást, a fejbőröd továbbra is vörös vagy duzzadt, esetleg hullik is a hajad. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy receptköteles szerre van szükséged a gyógyuláshoz, valamilyen gombaölő készítményre.