Stressz a 21. század központjában

Korunk népbetegsége, ami hajdan még a szervezet ingerekre adott válaszát jelölő szakszó volt. Manapság már inkább az „állandó feszültség”, „idegesség” jelentést foglalja magába. A rohanó világban nem is csoda, hogy negatív stresszhelyzetekkel találjuk szemben magunkat.

[wp_ad_camp_1]

A fejlődő világ, nagy hatással van az emberekre. Már kisgyermek korban áldozata leszünk e káros hatásnak.

Számtalan esemény okozhat stresszt. Ilyenek a mindennapi helyzetek (munka, oktatás, tömegközlekedés, család), és a traumával járó történések (egy hirtelen haláleset, természeti katasztrófák, háborúk). Van, hogy hirtelen, vagy épp fokozatosan erősödik bennünk. Szervezetünk stresszreakciókkal válaszol mellékhatások kíséretében, szorongás, evészavarok, ebből adódóan fogyás vagy elhízás. Ezenkívül számos pszichés problémát is okozhat, mint a depresszió, pánikbetegség, immunrendszer gyengesége vagy egyéb szervi rendellenességek is kialakulhatnak.

Stressz

Stressz

A népbetegség leküzdése érdekében sosem késő cselekednünk. Megküzdhetünk egy barát, család, vagy szakember segítségével. Támaszt nyújtanak, önértékelésünket védik. A társasági élet, pozitív eszmecserék lényegesen hozzájárulnak a gyógyuláshoz és immunrendszerünk helyreállításához.

A sport szintén gyógyír lehet, hiszen levezeti a feszültséget, megnyugtatja a testet, és segít szelektálni a gondolatainkat.

Ugyanakkor természetgyógyászok, csoportok indítanak terápiás foglalkozásokat és relaxációs tréningeket, meditációkat, hogy ki tudjunk lábalni a stressz által okozott testi és lelki problémákból.