Szakértői ajánlás a kicsik folyadékfogyasztása kapcsán

Kezdetben az újdonsült szülők tele vannak számtalan kérdéssel, bizonytalansággal így érthető, hogy a csecsemő táplálásával kapcsolatban is kérdések merülnek fel bennük. Az első pár hónapban a baba legfőbb tápláléka az anyatej. De, vajon ez elegendő?

Mennyi vizet igyon a baba? A kérdés joggal merül fel, azonban nem egyszerű rá válaszolni, pontosabban a válasz meglehetősen komplex. Az első fél évben nincs rá szükség, hogy a baba plusz folyadékot kapjon, az anyatej teljes mértékben megfelelő számára. Az anyatej előnye, hogy kellő víztartalommal rendelkezik, ezért a baba nem lesz dehidratált, így nincs szükség víz vagy tea itatására. Fél éves kor után el lehet kezdeni a szilárd ételek bevezetését, illetve a folyadékpótlást, mivel ebben a korban jelenik meg a szomjúság érzet a babáknál. A babák esetében akkor van szükség extra folyadék bevitelre, ha nagyon magas a kinti hőmérséklet, illetve, ha betegek. Különösen a hányással, hasmenéssel küzdő babák esetében kell arra ügyelni, hogy ne száradjanak ki. Folyadékpótlásra a tiszta víz a legjobb opció.

Mint megannyi más dolog esetében, úgy a vízfogyasztás kapcsán is érdemes korán rászoktatni a gyereket. Sajnos a felnőttek és a gyerekek esetében egyaránt igaz, hogy nagyon kevés folyadékot fogyasztanak, ezt pedig rossz hatással van a szervezetre, különösen a vesékre. A napi vízigényt nem könnyű megállapítani, hiszen több tényezőtől függ. Ilyen például a gyermek életkora, mozgásmennyisége, az elfogyasztott táplálék jellege, illetve a külső hőmérséklet. Ha a gyerek lázas, akkor gyakran dupla adag folyadékbevitelre van szükség. Ha szeretne bővebb információkhoz jutni a csecsemők és kisgyermekek folyadékbevitele kapcsán, akkor érdemes ellátogatni a wellnetviztisztito.hu webáruházba és tájékozódni!