Alvásadósság: hitel, amit képtelenség törleszteni

Amíg az ember fiatal, nagyjából annyit alszik, amennyit csak szeretne. Egy kisgyerek napjában akár többször is álomra hajtja a fejét, egy tini pedig alapvetően szeret lustálkodni – és ez így is van jól, erre van szüksége ilyenkor mind mentálisan, mind fizikálisan -.

A felnőtt lét azonban sokak számára azzal jár együtt, hogy az alvás egy olyan luxussá válik, amiből csak keveset engedhetünk meg magunknak. Ennek számtalan oka lehet, hisz van, aki még késő este is dolgozik – tekintve, hogy ilyenkor van csend és nyugalom, az a pár óra rendkívül produktív tud lenni -, de olyanok is akadnak szép számmal, akiknek annyira zsúfoltak a napjaik, hogy csak éjszaka tudnak egy kicsit szórakozni. Ez utóbbi amúgy egy egyre jobban terjedő jelenség, és az az alapját az adja, hogy az ember csak ezeknek az óráknak az ura igazán, így nehezen szakítja meg ezt a szakaszt a napban, ezért pedig még arra is hajlandó, hogy jóval kevesebbet aludjon. Ha magunkra ismertünk ebből, akkor lehet, hogy érdemes elgondolkodni azon, hogy változtassunk – például a munkahelyünkön -.

Bármi is az oka annak, ha keveset és/vagy rendszertelenül alszunk, a lényeg az, hogy nagyon sokat ártunk vele saját magunknak. A szervezet belső ritmusa – és órája – ugyanis egy rendkívül összetett és bonyolult szerkezet, amit ideig-óráig be lehet csapni és lehet manipulálni, ám az hosszútávon mindenképpen benyújtja majd a számlát. Ezzel kapcsolatban ugyanis sokan úgy gondolkodnak, hogy nem akkora gond, ha mondjuk hétköznap alig pár órát alszanak, majd hétvégén pótolják 10-12 órás pihenésekkel. Nos, ez papíron valóban jól hangzik, de sajnos a valóságban – épp amiatt, mert a szervezetünk nem így működik, és a kipihentséget képtelenség raktározni – nem működik. A kulcs a rendszerességben rejlik. A legfontosabb az, hogy ha úgy érezzük, hogy a szervezetünk azt jelzi, hogy fáradtak vagyunk, akkor legyen bármilyen csábító megnézni egy filmet, vagy lezárni egy futó projektet, hallgassunk inkább a testünkre és aludjunk. Hosszú távon ugyanis, ha ellentmondunk az igényeinek, akkor az különböző egészségügyi problémákban és kóros fáradtságban fog végződni, bármennyi koffeint – vagy épp ellenkezőleg, altatót – is viszünk be. A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás ugyanis elengedhetetlen és megkerülhetetlen alapja az életnek.