Tablet, vagy laptop? Melyik a jobb választás?

Korunk legfontosabb technikai vívmány a mobilizáció. A fejlesztők nem titkolt célja, hogy méretet csökkentsenek, méghozzá úgy, hogy az ne menjen – túlságosan – a teljesítmény rovására. Így lehetséges, hogy ugyanakkora processzorba sokkal több tranzisztor fér, és persze így lettek a mobiltelefonok is sokkal vékonyabbak, ám jóval gyorsabbak az évek folyamán.

De vékonyodtak a televíziók is, és egy projektor ma már egy kistáskában is elveszik, olyan pici. Éppen ezért a régi elképzelés, miszerint a kellő számítási teljesítményre csak egy asztali számítógép képes, már rég nem állja meg a helyét. Már évek óta elérhetőek olyan számítási kapacitással rendelkező laptopok, amelyeken bármilyen komoly munka – a videó vágástól kezdve a vektorgrafikus rajzon át – könnyedén elvégezhető. Bizonyára emlékszünk még azokra az időkre is, amikor a táblagépek kezdtek elterjedni és a felhasználók szembesültek azzal, hogy még a nevesebb gyártók drágább darabjai is csak az egyszerűbb feladatokkal – internetezés, videók nézegetése, szövegszerkesztés – boldogultak, és komoly projektre nem voltak használhatóak.

Nos, ma már ez is a múlté, a táblagépek gyakorlatilag teljes értékű számítógéppé váltak – ennek persze ára van, de egy-egy csúcskategóriás darab ára a félmillió forintot is meghaladhatja -. Így aztán nincs könnyű dolgunk, amikor el kell dönteni, hogy mit vegyünk otthonra. Nagy, fixen helyhez kötött asztali gépet nem akarunk, de akkor helyette inkább laptop legyen? Vagy egy táblagép? A döntés kizárólag az igényeinken múlik. Legelőször azt kell eldönteni, hogy pontosan mire szeretnénk használni a gépet, hisz ha valami olyan speciális programmal dolgozunk, ami mondjuk táblagépen nem elérhető, akkor nincs is min gondolkodnunk. Tervező programok esetében – mint amilyen például egy CAD – szintén nem érdemes kisebb kijelző méretet választani, ám grafikai munkákhoz például kiváló lehet egy tablet, főleg, mert akár digitális tollat is használhatunk, ami rajzolásnál felbecsülhetetlen előny. Érdemes azt is átgondolni, hogy szeretnénk-e játszani – akár most, akár a jövőben – hisz táblagépekre általában ezek a programok nem elérhetőek – legalábbis a komolyabb játékszoftverek -. Döntő kérdés lehet még a súly – hisz a laptop nem csak méretben, de tömegben is nagyobb -, illetve az akkumulátor idő. Érdemes nagyon alaposan megfontolni a vásárlást, hisz ma már bármilyen célhardvert is választunk, a megfelelő teljesítmény mindegyiknél elérhető.