Társ egy életen át, avagy monogám madarak

A monogámiáról sokáig úgy tartották, hogy az ember sajátja, de mára már tudjuk, hogy ez korántsem takarja a valóságot. Nagyon sok állat van, akiknek a kapcsolatát akár még az ember is megirigyelhetné. Főként igaz ez a madarak esetében, ahol néhány fajnál sokkal kevésbé gyakori a megcsalás, mint például az emberek esetében.

[wp_ad_camp_1]

A madarakról sokáig úgy tartották, hogy a fajok 90%-a monogám kapcsolatban él. Azóta azonban bebizonyosodott, hogy ekkora százalékról azért nincsen szó. Sok madárról pedig kiderült, hogy csupán szociális monogámiában élnek, ami azt jelenti, hogy bár a pár együtt marad, és együtt gondoskodnak az utódokról, közben szexuális kapcsolatot másokkal is folytathatnak. Vannak azonban olyan madarak, amelyek valóban egy életen át kitartanak a párjuk mellett. Ilyen például a nem túl szép küllemű hollókeselyű, amely esetében még genetikai tesztekkel is alá tudták támasztani, hogy a megcsalás nem jellemző rá, hiszen a fiókák mind azonos szülőktől származtak. Az ő esetükben egyébként félnivalója is van az esetlegesen hűtlen félnek, ugyanis amelyik madarat megcsaláson kapja a közösség, azt megtámadják és ellátják a baját. Az albatroszok is hűségesek a párjukhoz. Sőt, ők az otthonukhoz is ugyanúgy hűségesek, hiszen a fészküket arra a helyre építik, ahol ők is születtek. Ők csak akkor keresnek másik társat, ha a pár egyik fele elpusztul.

A hattyúk szintén felettébb hűségesek egymáshoz. Nekik ez már önvédelem szempontjából is előnyös, ugyanis megfigyelték, hogy ha a pár szétválik, akkor mindkét felet gyakrabban éri atrocitás. Egyébként a hattyúknál előfordulhat válás is, amely általában akkor következik be, ha sikertelen a költés. Bár azt fontos megjegyezni, hogy a hűség fokozatában különbségek mutathatók ki az egyes hattyúfajok között.

A madarak tehát viszonylag hűséges élőlények. Sok faj teljes monogámiában él, míg mások pedig a szociális monogámiát választják. Mindennek oka kereshető akár az utódnevelés sikerességének vágyában is, hiszen míg az emlősöknél az utód ellátását szinte teljes egészében az anya végzi, addig a madarak esetében a pozitív kimenetel szempontjából fontos, hogy a pár mindkét fele jelen legyen, és aktívan kivegye a részét.