Tények a szénhidrátokról

Kenyér, tészta, rizs – a fogyókúrázók számára abszolút tiltólistás ételek ezek, pedig a szervezet számára a bennük lévő szénhidrátok nagyon is fontosak. Belőlük nyer energiát, hiányukban levertség, idegesség és koncentrációs zavar is jelentkezhet.

[wp_ad_camp_1]

Természetesen a szénhidrátok sem egyformák. A finomított változatok, melyek a fehér tésztákban és a süteményekben találhatók, csak kis mértékben tudják ellátni feladatukat. A szervezet túl gyorsan feldolgozza őket, így csak rövid ideig biztosítanak energiát. Ugyanakkor a komplex szénhidrátok, melyeket a zöldségek és a teljes kiőrlésű tésztafélék tartalmaznak, tovább eltelítenek és nem emelik meg hirtelen a véruckorszintet.

A szénhidrátok fogyasztása nem okoz feltétlenül hízást, ebben elsősorban a kalóriáknak van szerepük. A keményítőtartalmú szénhidrátokból csak keveset szabad enni, mivel magas a kalóriatartalmuk. Rizsből, tésztából és burgonyából egy-egy adag nagyjából egy teniszlabda méretének feleljen meg.

Szénhidrátok

Szénhidrátok

A tészta, a kenyér és a rizs nem csak szénhidrátból állnak, ugyanakkor a zöldségek, a gyümölcsök és a tejtermékek is tartalmaznak szénhidrátokat. A legtöbb a gabonákban van, de a burgonya, a kukorica és a borsó is magas szénhidrát tartalommal rendelkezik.

A szénhidrátokat a szervezet a nap minden szakában ugyanolyan módon hasznosítja. Teljesen mindegy, hogy a rizst ebédre vagy vacsorára esszük, ugyanúgy fog hasznosulni a szervezetben. Azért előnyösebb mégis, ha ebédre fogyasztjuk, mert vacsorakor az ember hajlamosabb túlzásba esni a finom falatokat illetően.