Tőzsde, a pénzügyi piac

A pénzügyi piac összességében egy globális piac, mely mára virtuálissá vált. A kitűnő tervezésnek köszönhetően a tőzsdén a termékek nincsenek jelen fizikális valójukban. Az internetnek köszönhetően bárki vásárolhat és eladhat a világ bármely pontjáról.

[wp_ad_camp_1]

Ezért is igaz az, hogy a tőzsde nagy mértékben koncentrált piacnak számít, ennek ellenére a kereskedett termékek teljes egészében standardizáltak. A szigorú szabályoknak köszönhetően a káosz nem tud eluralkodni a piacon, így a kereskedések menete mindenféle zavaró tényező nélkül végbe tud menni. Mivel a piacon több fajta termék kereskedése zajlik egyszerre, ezért minden kereskedőnek tisztában kell lennie az éppen végbemenő üzletek részleteivel és következményeivel. Mivel a tőzsde egy globális piac, földrajzi kötöttségek nincsenek. Ez is azt bizonyítja, hogy a tőzsde egy teljes mértékben egyedülálló piac.

Tőzsde

Tőzsde

A modern gazdasághoz mára már teljes egészében hozzá tartozik a tőzsde, hiszen hatalmas információs központként is működik. Ez a rengeteg megkötött üzletnek köszönhető. Amennyiben a tőzsdei piacon pozitív gondolkodásmód terjed el, a gazdaság is fejlődésnek indul. Így a kereskedelem fejlődéséhez is nélkülözhetetlen a tőzsdei piac. Ennek köszönhetően egy igazán fontos részévé vált a mindennapjainknak. Napról-napra fejlődik a gazdasággal együtt, így egymást erősítik. Amennyiben a tőzsdén a negatívum kezdik uralni a piacot, a gazdaság fejlődése is megáll. Szigorú szimbiózisban élnek tehát, melyet senki nem tud megszakítani és nem is akar.