Virtuális futóversenyek az egészségért

Az egészségtudatosság jegyében sokan választanak valamilyen edzésmódot a tudatos táplálkozás mellé. A rendszeres mozgás erősíti az immunrendszert, jót tesz testnek-léleknek. Az egyik legnépszerűbb mozgásforma, a futás szerelmesei manapság a hagyományos versenyek mellett virtuális futóversenyeken is részt vehetnek. A virtuális futóversenyek a kezdő- és hobbifutók számára egyaránt tudnak extra motivációt nyújtani.

[wp_ad_camp_1]

Vitathatatlan, hogy a hagyományos futóversenyeknek különleges hangulata van. Már a gyülekezés, a közös bemelegítés is doppingolja a részt vevő futókat, a futás során pedig a szurkolók adnak extra lendületet a táv teljesítéséhez. Az utóbbi időszak azonban előtérbe helyezte a virtuális futóversenyek által nyújtott lehetőségeket. A dolog lényege roppant egyszerű: az adott virtuális versenyre történő regisztrációt követően csak teljesíteni kell a választott távot, és okoseszközzel rögzíteni a teljesítést. Miután a verseny szervezői által megadott módon feltöltöttük a futásunk eredményét, általában egy elektronikus formájú oklevél, illetve akár különleges befutóérem is lehet a jutalmunk.

Virtuális futóversenyeken azonban egy kijelző, tablet vagy okostelefon segítségével is részt vehetünk, akár úgy is, hogy ugyanazon alkalmazásba rajtunk kívül a világ számos pontjáról csatlakoznak mások is online. Ehhez szükségünk van egy futópadra (akár a konditeremben, akár otthon), egy foot pod névre hallgató érzékelőre, amit a cipőnkre helyezünk, illetve az okoseszközre telepített alkalmazásra. Az érzékelő méri a futópadon folytatott tevékenységünket, és az alkalmazással összehangolva mutatja az alkalmazásban, hol is járunk éppen. A Zwift névre keresztelt alkalmazást 2014-ben fejlesztették ki, ahol – a valóságban is létező helyszín alapján megalkotott – virtuális útvonalon, városokban futhatunk magunkban, de mégis másokkal együtt. Ez a fajta futóverseny, vagy edzésmód sokkal vidámabbá tudja tenni akár a téli időszakban végzett edzésmunkát, így – ha kint rossz idő lenne is – sokkal nagyobb kedvvel tudjuk teljesíteni a futóedzésünket.