Vörös húsok fogyasztása

Sokan sokféleképpen vélekednek a vörös húsok emberi egészségre gyakorolt hatásairól. Ebben a témakörben már többféle tanulmány született, gyakran egymásnak ellentmondóak. Ennek ellenére nem árt vigyázni a vörös húsokkal. De mik is azok a vörös húsok?

[wp_ad_camp_1]

Melyik húsfajták tartoznak ide? A legtöbbet fogyasztott húsfajták közül idetartozik a marhahús, a sertéshús, a birkahús és a kecskehús. A vörös húsok, a fehér húsoknál jóval magasabb zsírtartalmúk miatt, növelik a koleszterinszintet, ezáltal nő a szívbetegségek, az érelzáródások és a rákos megbetegedések kockázata. Az egészségre káros telített zsírsavak aránya a vörös húsokban kiemelkedően magas.

Vörös húsok

Vörös húsok

Amennyiben mindenképpen vörös húst ennénk, akkor olyan ételreceptek közül válogassunk, amelyekhez kevés olaj és zsiradék kell a sütéshez. Ajánlott elkerülni az állat hasi részeiből készült ételeket, mert ezek tartalmazzák a legtöbb zsírt. Különösen vigyázzunk a húskészítményekkel, amelyeket sok esetben egyszerű receptek alapján készítenek és nem az egészséges táplálkozás áll a középpontban, hanem a költséghatékonyság.

Próbáljunk meg olyan étrendet kialakítani, hogy lehetőség szerint friss alapanyagokból tudjuk saját magunk elkészíteni az ételeinket, ehhez ma már nem kell mesterszakácsnak lenni, hisz az interneten fellelhető több ezernyi recept részletesen leírja egy adott étel elkészítési módját. Fogyasszunk napközben és főételeink mellég is rendszeresen zöldségeket és gyümölcsöket, legyenek napi étrendünk részei.