Zöld tea vagy fekete tea?

A tea fogyasztásának jótékony hatásait számos kutatás támasztja alá. Különösen ajánlott a zöld tea fogyasztása hiszen serkentik a fogyást, rákmegelőző és a koleszterinszintet is csökkentik. Ráadásul az érvédő hatásuk is régóta feljegyzett az orvoslásban.

[wp_ad_camp_1]

Ám hogy mi a különbség a zöld és a fekete tea között most arra segítünk választ találni. A zöld teával ellentétben a fekete teát erjesztik. A zöld teát kevés idővel a teaszüret után gőzölés és melegítés útján bontják le a tealevelekben található polifenol-oxidáz enzimeket. Ennek a folyamatnak köszönhető az, hogy az erjedés leáll és más lesz mint, a fekete tea. ezt követően a leveleket minőségük szerint szortírozzák. Minden minőségi tea feldolgozását szigorúan kézzel végzik. A tea leginkább említésre méltó pozitív hatásai az összetevőkben rejlik. Ami az antioxidánsokat illeti, azok közül a legfontosabb a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek. Egy liter teában kb. 1 gramm polifenol található meg. A fekete teával szemben a zöld teában a fent említett előnyös hatású összetevőkből valamivel többet tartalmazz, illetve kevesebb koffein található meg benne.

Zöld tea - Fekete tea

Zöld tea – Fekete tea

A zöld teát évezredek óta alkalmazzák a kínai tradicionális orvoslás során. Számos jótékony hatása ismert, köztük, hogy serkenti a vércukor regulációját, cukor betegeknek nagyon hasznos lehet a fogyasztása, és antidiabetikus hatással is bír. Továbbá a daganatos megbetegedések megelőzésében is nagyon jelentős hatással rendelkezik. Több kutatás is alátámasztja, hogy azok az emberek akik napi 3,75 dl teát fogyasztanak el, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulása. Illetve teafogyasztás 11%-al csökkenti a szívinfarktus előfordulást, azok körében, akik legalább napi 3x fogyasztanak teát.