A Gorgonzola sajt tulajdonságai és felhasználása

A sajtok közül, manapság nagy népszerűségnek örvend a Gorgonzola. Ez nem is csoda, hisz egyedi íze, tökéletes állaga és sokrétű felhasználása miatt, egyre gyakrabban megfordul az otthonok és éttermek készletében is.

[wp_ad_camp_1]

A Gorgonzola egy olasz, belsőpenészes sajt. Előállításánál csakis tehéntejet használnak. Érlelése 2-4 hónapig tart. Minél érettebb annál szilárdabb, és mindig pikánsabb ízt nyer magának. A gomba spórákat és a baktériumokat fém rudak segítségével juttatják a sajt belsejébe. Ezekkel a rudakkal már az érlelés elején átszúrják a sajtot. A benne keletkező baktériumok miatt kapja meg a jellegzetes kékes színét. Legtöbbször a Gorgonzolát 25-30cm-es átmérőjű korong formában vásárolhatjuk meg, és 25cm-es magasságban. A boltokban lehetőségünk van 10dekagrammos lefóliázott változatokhoz is hozzájutnunk. Zsírtartalma 25-35% között mozog.

Gorgonzola sajt

Gorgonzola sajt

Jellemzője közé tartozik, hogy könnyen olvad, ezért közkedvelt ízesítője a krémleveseknek. Sokszor teszik salátákba. A sajttálak elengedhetetlen eleme, gyakran tálalják aszalt gyümölcsökkel. Alkalmazhatjuk csőben sült ételekhez, ízesíthetünk vele rizottót, vagy főtt tésztákat, esetleg mártásokba is csempészhetünk belőle. A pizzák közül, legtöbbször a négysajtosaknál használják. Desszertsajtnak is kiváló lehet. A kéksajtokról ismeretes, hogy alacsony a kalóriaértékük, és tele vannak a szervezet számára fontos tápanyagokkal. Segíthetnek a szív egészségét megőrizni, kezelik az ízületi gyulladásokat. Magas a kalcium tartalmuk, ami hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, javíthatjuk velük memóriánk, foszfor tartalmukkal pedig a csontok és fogak egészségét tarthatjuk meg. Ezek mellett erősíthetjük vele immunrendszerünket, elpusztíthatjuk a narancsbőrt, valamint a gyulladások gátlására is használhatjuk.