A legismertebb és érdekes teatípusok

Minden teafaj ugyanabból az alapvető növényből, a Camellia Sinensis növényből származik. A teák közötti különbségek a feldolgozásból, a termesztési körülményekből és a földrajzból származnak. A Camellia Sinensis növény őshonos Ázsiában, ám jelenleg a világ minden táján termesztik trópusi és szubtrópusi területeken. A több mint 3.000 fajta esetében a tea a víz után a leggyakrabban fogyasztott ital a világon. A tea hat alapkategóriába sorolható: fekete, sötét, oolong, sárga, zöld és fehér.

[wp_ad_camp_1]

A fekete teát lehet enyhíteni, amely az oxidációnak nevezett folyamatot előzi meg, amelynek során a víz elpárolog a levélből, és a levél több oxigént szív be a levegőből. A fekete teák általában teljes oxidáción mennek keresztül, és a fekete teák jellemzően erőteljesebb és kifejezettebb aromával rendelkeznek, és megfelelő főzés esetén magasabb koffeintartalmuk van, mint a többi teának a típustól és a főzési technikától függően. A sötét tea Kínában, a Hunan és a Szecsuán nevű tartományokból származik, ízlésesen érlelt probiotikus tea, amely nagyon sima, természetes, kissé édes aromával rendelkezik.

Oolong tea

Oolong tea

Az Oolong tea (más néven wulong tea) részleges oxidáción megy keresztül. Ezeknek a teáknak a zöld és a fekete tea közötti koffeintartalma van. Az oolong (wulong) teák íze általában nem olyan robusztus, mint a fekete teáé, vagy olyan finom, mint a zöldteáé, ám saját rendkívül illatos és érdekes ízei vannak. Az oolongokat gyakran összehasonlítják a friss virágok vagy friss gyümölcsök ízével és aromájával. A zöld tea szedése után csak enyhén száradhat. Ezután az oxidációs folyamatot gyorsan leállítják a levelek égetésével, ezért alacsonyabb hőmérsékleten és rövidebb ideig főzve a zöld teák kevesebb koffeint tartalmaznak. A zöldteák finomabb ízekkel rendelkeznek. A fehér tea a legfinomabb az összes tea közül. Az emberek nagyra értékelik finomságukat, komplexitásuk és természetes édességük miatt.