A narancs, mint az egészség védnöke

Az köztudott, hogy a gyümölcsök egészségesek és folyamatosan naponta többször is fogyasztani kell őket. Vannak viszont olyan gyümölcsök, melyek egészen káprázatos hatással bírnak, ilyen például a narancs. A különösen télen előnyben részesített citrusféle édes, lédús és egészséges. Már a 16. században is ismerték, az európai királyi házak pedig nagyon is kedvelték, ami nem is csoda, hiszen finoman illatozik és egy valódi kulináris koktél az immunrendszerünk számára.

[wp_ad_camp_1]

Ma már szerencsére minden évszakban hozzá tudunk jutni a fényes, gömbölyű, csodás színben pompázó és igazán illatozó gyümölcshöz, a narancshoz és ehhez nem kell különleges biobolt vagy hatalmas bevásárlóközpont. A narancsot megannyi módon lehet fogyasztani, hiszen akár magában, italként, gyümölcssalátákban vagy húshoz, halhoz köretként is ideális.

A narancs felettébb gazdag C-vitaminban, ugyanis 100 gramm narancsban nem kevesebb, mint 50 mg található, ami azt jelenti, hogy 200 gramm naranccsal egy felnőtt már fedezi napi C-vitamint szükségletét. Ez a remek és közkedvelt gyümölcs, tehát finom, kulináris védőkoktél az immunrendszerünk számára.

Narancs

Narancs

Mindemellett a narancs tele van különféle ásványi anyagokkal, melyek közül kiemelném a vasat, ami fontos szerepet játszik a vérben az oxigén szállítás terén, valamint a foszfort, amelyre a szervezetnek a sejtosztódáshoz és az energiatermeléshez, annak tároláshoz van szüksége. Továbbá ez a citrusféle még azért is egészséges, mert igen kevés kalóriát tartalmaz és könnyen megemészti a szervezet.

A narancs héja sem elvetendő, hiszen az tele van illó olajokkal, ami a csodálatos illatát is adja, ám ha narancshéjat szeretnénk használni a főzéshez és a különféle desszertek elkészítéséhez, azok díszítéséhez, akkor ehhez lehetőség szerint kezeletlen narancsot alkalmazzunk, mivel sajnos hagyományos módon viaszréteggel és tartósítószerrel vonják be a narancsot, hogy így eltartható legyen.