A paleolit diéta éppen olyan káros, mint a dohányzás

Az elmúlt évek egyik legnagyobb diétás őrülete a paleolit táplálkozás. Világhírű emberek között is akad bőven, aki esküdni merne rá, pedig a kutatók szerint korántsem olyan hasznos a szervezet számára, mint azt sokan hiszik. Sőt, a szakemberek tovább mennek még ennél is, állítják: a paleo táplálkozással legalább annyit árthatunk egészségünknek, mint a dohányzással.

[wp_ad_camp_1]

Miley Cyrus és Jessica Biel az első között kezdték hirdetni a paleolit táplálkozást, melyet egyértelműen az egészséges életmóddal kapcsoltak össze. Röviden összefoglalva a lényegét, ha azt esszük, amit már az ősember is evett, egészségesek leszünk, megnő a vitalitásunk és fogyni is fogunk.

A több tízezer évvel ezelőtt élt emberek étrendjéből hiányoztak a feldolgozott élelmiszerek, mesterséges anyagok, cukrok, transzzsírok és a tejtermékek is. Sok zöldséget és húst fogyasztottak, ami a paleo diéta alapját is adja. Az étrendben kifejezetten nagy szerep jut a magas fehérje tartalmú ételeknek és a szakértők szerint éppen itt a baj.

Paleolit diéta

Paleolit diéta

Egy tanulmány szerint az állati eredetű fehérjék túlzott bevitele 74%-kal növeli meg a korai halálozás kockáztatát. A magas állati fehérje tartalmú ételek, melyek a paleolit táplálkozás elengedhetetlen elemei, a középkorú emberekre jelentik a legnagyobb veszélyt. A kísérlet szerint, legalább annyira káros a szervezetükre, mintha napi 20 szál cigarettát szívnának el.

A paleolit diétának tehát van jó és rossz oldala is, hiszen a természetes ételek fogyasztása előnyös, de csak akkor, ha a mértéktelen húsfogyasztást visszafogjuk.